Nissan GT-R Nismo

Nissan GT-R Nismo officiell – bilder och fakta

Efter gårdagens läckta bilder kommer nu äkta vara – Nissan GT-R Nismo är officiell med sin numera 600 hästar och 652 newtonmeter starka motor. Ett varv på Ringen avverkas under sju minuter och nio sekunder!

Nissan GT-R är en bil som står ut som ett unikum i bilvärlden. Vid lanseringen 2009 ansågs den vara bland det värsta som kunde köras på allmän väg med sin 480 hästkrafter starka V6-motor men sedan dess har både motorn och bilen uppdaterats för varje år som gått. 2013 års GT-R ger inte mindre än 550 hästkrafter. Nu har Nissan lämnat över GT-R till sina Nismo-ingenjörer och resultatet presenteras i dag.

 Det kan vara svårt att tro men V6-motorn på 3,8 liter, som alltså från början hade 480 hästkrafter, ger i Nismo-versionen 600 hästkrafter och 652 newtonmeter, vilket också kan jämföras med vanliga GT-R som ger 550 hästar och 632 newtonmeter. Effektökningen kommer sig främst av större turboaggregat som hämtas från GT3-racern men även av förändrad tändning och uppgraderad bränslepump.

 Nismo-versionen får nya stötdämpare och fjädrar från Bilstein som går att ställa i tre lägen: Comfort, Normal och R, varav det senare är anpassat enbart för bankörning. Dunlop har tagit fram speciella däck i dimensionerna 255/40 fram och 285/35 bak. Dessutom tillkommer ett ihåligt krängningshämmarstag bak och nya länkarmar fram.

 Aerodynamiken har förstås också uppgraderats, i form av en stor kolfibervinge på bakluckan och en djupare frontspoiler. Runt hela bilens underkant löper kolfiberkjolar som avslutas med en röd kant. De nya vingarna ska ge 100 kilo mer downforce i 300 km/h än hos vanliga GT-R.

 Inne i kupén särskiljs GT-R Nismo genom Recaro-stolar, alcantaraklädd ratt, röda sömmar och röd varvräknare.

 Nissan har tyvärr inte avslöjat någon 0-100 km/h-tid för GT-R Nismo och säger heller inte vad toppfarten är. De säger däremot att Nismon har klarat ett varv på Nürburgrings nordslinga på 7:08:679 minuter, vilket enligt Nissan gör den till den snabbaste serieproducerade personbilen på Ringen.

 GT-R Nismo släpps först i Japan, i februari nästa år, medan vi i Europa och USA får vänta till senare under året.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!