100210-nissan-juke

Nissan Juke – suv, småbil eller sportbil?

Nej, det är inte en konceptbil. Nissan tänker faktiskt sälja en bil med så här radikala former. Nissan presenterar den lilla crossovern som en blandning mellan en suv och en sportbil. I sitt starkaste utförande bjuder Juke på 190 hästkrafter som skickas till alla fyra hjul.

Här ser vi för en gångs skull en biltillverkare som inte har fegat ur. När konceptbilen Qazana visades upp förra året trodde väl ingen att Nissan skulle våga behålla de okonventionella formerna. Nu ser vi att de vågade. Den produktionsfärdiga Nissan Juke är nästan identisk med konceptbilen Qazana. Den personliga smaken får avgöra om det är på gott eller ont men vi kan väl enas om att formerna är överraskande?

Nissan ser det som att de är på väg att förändra den urbana trafikbilden, för tredje gången. Första gången var med Murano, andra gången med storsäljaren Qashqai och nu med minstingen Juke. Juke hoppar in i B-segmentet men det är svårt att urskilja några tydliga rivaler, lika svårt som det var att placera Qashqai i C-segmentet men den har ju stått sig bra mot rivaler såsom VW Golf och Ford Focus. De suvliknande formerna ritades vid Nissans designcenter i Storbritannien och som bas använder Nissan samma plattform som används för Renault Clio och Nissan Micra. Axelavståndet har dock förlängts med tio centimeter för att mäta totalt 2 530 millimeter.

Juke ser inte ut att bli en bil som bara klarar sig i stadstrafik. Fyrhjulsdrift med vridmomentsfördelare (Torque Vector) går att få, men bara i kombination med den turboladdade versionen av 1,6-litersmotorn som ger 190 hästkrafter och 240 Nm. Om man nöjer sig med den svagare 117-hästarsversionen av samma motor får man också nöja sig med enbart framhjulsdrift. Det tredje och sista motoralternativet är en dieselmotor med turbo på 1,5 liter som ger 110 hästkrafter och 240 Nm. Dieselmotorn kan endast fås med en sexväxlad manuell låda medan 117-hästarsbensinaren kan fås med en femväxlad manuell eller Xtronic CVT-låda. Den starka 190-hästarsmotorn fås med en sexstegad manuell eller den automatiska lådan. Nissan erbjuder Juke med ett antal utrustningsalternativ som vanligtvis finns i större bilar, till exempel key less go-system, backkamera, automatiskt helljus och hasplåtar undertill.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!