Nissan kör om Toyota – nu största japan i Europa

Toyota må vara en av världens största biltillverkare – med på den europeiska marknaden får de nu se sig omkörda av en annan japansk tillverkare, Nissan.

Det är tack vare lanseringen av senaste generationen Nissan Qashqai som företaget lyckats nå toppositionen som största japanska biltillverkare på den europeiska bilmarknaden. Under årets första sex månader har Nissan levererat hela 384 726 bilar, en ökning med 4,3 procent från 368 314 bilar samma period förra året. Stora ökning har noterats i bland annat Storbritannien (+34%), Spanien (+18%) och Tyskland (+11%).

Det är inte första gången Nissan är ledande japan i Europa, märket hade samma position på 1990-talet – men tappade den till Toyota 1998, som alltså har innehaft den sedan dess. Med försäljningsökningen har Nissan nu en marknadsandel på 4,2 procent i Europa, att jämföra med Volkswagen – som är störst på marknaden – som med dryga 900 000 sålda bilar har en marknadsandel på 12,1 procent.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!