071217-nissan-control

Nissan låter bilen bestämma

Med Nissans nya farthållare behöver du varken gasa eller bromsa. Nissan är först med att låta navigationssystemet och farthållaren samarbeta för att bestämma farten. Den förarlösa bilen närmar sig.

Tidigare farthållare som använder sig av radar för att hålla avstånd till framförvarande bil har inte tagit någon hänsyn till vägen. Men Nissans nya system gör att föraren varken behöver bromsa inför en kurva eller gasa vid utgången av den. En annan nyhet är att användbarheten ökar. Användningen av liknande radarsystem har tidigare varit begränsad till farter mellan 5-100 km/h. Nissan lovar att deras system kan användas från stillastående till toppfart.

Den nya tekniken introduceras i samband med premiären för modellen Fuga som begår premiär i Japan den här månaden. Tekniken delas in i två system varav det ena är högst intressant. Det första är vad Nissan kallar världens första Distance Control Assist. En radar i bilens nos mäter avståndet till bilen framför. Om avståndet bedöms vara för kort gör bilen föraren uppmärksam på detta genom en liten knuff bakåt i gaspedalen, är gaspedalen inte nedtryckt bromsar bilen mjukt på egen hand. Känner bilen att det är på väg att gå åt skogen snabbt, varnas föraren med ljud- och ljussignal samt ovan nämnda pedalknuff. 

Den stora nyheten med Nissans teknik ligger i användandet av navigationens väginformation. Intelligent Cruise Control, som Nissan stolt kallar tekniken, använder den inbyggda GPS-navigatorns information och avgör därefter om farten behöver bromsas och när den kan öka igen. Ser systemet att en skarp kurva är i antågande bromsas bilen till lämplig hastighet. Farten ökas automatiskt igen när kurvan är avklarad och en raksträcka föreligger.

Om detta är ett framsteg för trafiken eller inte är svårt att avgöra, kanske är det upp till den enskilde föraren att bestämma hur mycket denne vill ha att göra med sin bilkörning. Helt klart är dock att sömniga bilförare får en anledning mindre att hålla sig vakna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr