110525-nissan-leaf-ncap

Nissan Leaf första el-bil med fem stjärnor i Euro NCAP

Nissans mellanstora el-bil skräller i krockprov och plockar hem full pott. Lika många stjärnor får fossilbränsle-bilarna från Volvo, Ford, Lexus, Citroën och Peugeot.

Läs mer

Men det är alltså Nissan som står för den största överraskningen när krocktest-organisationen Euro-NCAP släpper resultaten från det senaste kvartalet.  

Hemligheten bakom topplaceringen sägs vara batteriet som i Nissan Leaf sitter i ett skyddande hölje under baksätet. Tack vare höljet riskerar passagerarna inte att skadas av kringflygande batterier. Vid en kollision kortsluter batteriet sig självt istället för passagerarna.  

Euro NCAP:s generalsekreterare Michiel van Ratingen är glad över att även el-bilar börjar röra sig i trafiksäkerhetens finrum.  

– Nissan Leaf visar att elbilar kan vara lika säkra som konventionella bilar. Nissan sätter standarden för nästa generation bilar på den europeiska marknaden, säger han. 

Skyddet för vuxna fick 89 av 100. Vid en frontalkrock klarade sig den vuxne Nissan-passageraren bra, men skyddet för bröstkorgen och buken fick inte med beröm godkänt för föraren. Beröm tyckte både Euro NCAP och krockdockorna att bilen skulle ha om man såg till sidokollisioner, men om man råkat sladda in i en stolpe med bredsidan av bilen först, blev betyget godkänt. Skulle scenariot istället vara att man blir påkörd bakifrån och därmed riskerar en pisksnärtskada så klarar sig Nissan Leaf ”okej” men inte mer än så.  

Fotgängarskyddet drog på sig 65 av 100, med gott betyg om den påkörde var ett barn, men lite sämre om det var en vuxen person. Anledningen för det är att en vuxens huvud landade på områden på motorhuven som ansågs vara mindre säkra att landa på.  

Småbarn klarade sig bra även när de åkte i bilen. Nissan Leaf plockade här hem full pott för barn upp till 18 månader. Totalt fick Nissan Leaf 83 av 100 vad gäller barnens säkerhet i bilen. 

I delmomentet Safety Assist fick Nissan Leaf 84 av 100. I momentet Safety Assist har man räknat in bilens aktiva och passiva säkerhetssystem.  

Andra bilar som krockades var Peugeot 508, Volvo V60, Ford Focus, Lexus CT200h och Citroën DS4. Av dem så fick samtliga full pott i testet, det vill säga fem stjärnor.

För mer information om respektive bils krocktestresultat kan du klicka dig vidare på de externa länkarna här nedanför. 

Läs mer

Externa länkar

Nissan Leaf

Citroen DS4

Ford Focus

Lexus CT200h

Peugeot 508

Volvo V60

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!