100322-nissan-leaf-sunderland Foto: www.fmimages.com

Nissan Leaf räddar jobb i Sunderland

Nu är det snart säljstart för en bil som kan vara Nissans viktigaste någonsin. Storsatsningen på elbilen Leaf måste falla väl ut. Nu är det bestämt att Leaf ska byggas i brittiska Sunderland, därmed säkras drygt 2 000 arbetstillfällen.

 I höstas chockade japanska Nissan bilvärlden genom att presentera en nästan helt produktionsklar elbil. USA-jätten General Motors har arbetat på sin plug in-hyrbrid Volt i många år men ännu inte lyckats få ut bilen på marknaden. Nu ser det ut som att Nissan kommer att spurta förbi GM. Tillverkningen av Nissan Leaf startar redan senare i år i japanska Oppama.

Men Nissan har större planer än så för Leaf. Ytterligare två fabriker ska producera bilen som av Nissan beskrivs som den första praktiska och ekonomiskt överkomliga elbilen. Efterfrågan på den nordamerikanska marknaden ska tillgodoses av en fabrik i Smyrna, Tennessee. Där drar produktionen igång 2012. Några månaden senare, i början av 2013, börjar den tredje fabriken snurra. Den tredje fabriken ligger i Sunderland i England och kommer att ha en kapacitet på 60 000 bilar per år. Tillverkningen av litiumjonbatterierna som Leaf behöver startar 2012. Tillverkningen av LEAF och av batterierna motsvarar en total investering på över 468 miljoner euro i anläggningen i Sunderland och förväntas säkra ca 2 250 jobb på Nissan och bland de brittiska underleverantörerna. Storbritanniens näringsminister är nöjd.

– Den här investeringen är en fantastisk förtroendeförklaring för fabriken i Sunderland och dess utmärkta arbetsstyrka. Bilindustrin är av största vikt för Storbritannien. Den gynnar forskning och utveckling, ny teknologi, expertis och underleverantörer som i sin tur är stöttepelare för den bredare tillverkningsindustrin, säger Lord Mandelson.

Nissan Leaf kommer att sättas ihop sida vid sida med nyligen presenterade Juke. Utseendemässigt delar de båda bilarna mycket men undertill är de vitt skilda väsen. Leaf är en femsitsig bil i Golf-storlek med en helt elektrisk drivlina bestående av elmotor på 80 kW och 280 Nm och litiumjonbatterier. Nissan anger en räckvidd på 160 kilometer och en toppfart på 145 km/h. Nissan har inte presenterat någon preliminär prislapp men det spekuleras om ett pris omkring 180 000-200 000 kronor.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!