Foto: Patrik Lindgren

Nissan Leaf säljer över kapaciteten

Nissans elbil Leaf har stött på problem i USA. Men de är, får man anta, inte av den allra värsta sorten. Man lyckas helt enkelt inte tillverka tillräckligt många bilar för att möta efterfrågan.

Det var inte länge sedan det talades om att försäljningssiffrorna för Nissans elbil Leaf inte nådde upp till företagets mål. Nu är det dock annat ljud i skällan, framför allt i USA. För ett år sedan såldes runt 500 bilar i månaden, nu är försäljningen den fyrdubbla i det stora landet i väster. Och Nissan har svårt att möta efterfrågan med produktion.

I ett uttalande till branschtidningen Automotive News under ett återförsäljarmöte i Dallas, USA, beskriver Erik Gottfried, Nissans försäljningschef för elbilar, situationen. ”De vill verkligen ha fler Leaf här i Dallas”, säger Gottfried, ”jag försäkrar dem att vi gör allt vi kan för att tillverka fler. Men det tar ett tag.”

Nissan ställer nu om den amerikanska produktionen av Leaf, som sker i Smyrna, Tennessee, till den högre efterfrågan, men man kommer att ha brist på bilar åtminstone under hela sommaren.

Vad föranleder då dessa ”problem”? En del av förklaringen är att marknaden har vidgats. Tidigare såldes de flesta Leaf till köpare i de miljömässigt progressiva städerna på USA:s västkust, så som San Fransisco och Seattle, men nu har efterfrågan även växt till ett helt gäng andra städer, så som Dallas, S:t Louis, Atlanta och Chicago. 

Atlanta, som nu är den tredje största marknaden för bilen i USA, hade i juni bara lagerhållning för nio dagar framåt i tiden. Kort tid med amerikanska mått mätt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet