Nissan Leaf slår rekord på Goodwood

Att elbilen Nissan Leaf med en toppfart på 145 km/h slår rekord på Goodwood Festival of Speed låter kanske lite baklänges. Och det är precis vad rekordet gick ut på – att köra baklänges så fort som möjligt.

Goodwood Festival of Speed brukar oftast handla om snabba och högljudda prestandabilar, så när Nissan bestämde sig för att ställa upp i tävlingen med sin inte alltför snabba och högljudda Leaf gjorde man det baklänges.

 Vid ratten satte man stuntföraren Terry Grant som behövde två försök för att ta sig upp för den 1,6 kilometer långa banan. Det första försöket tog över två minuter men under söndagen klockades Grant på 1 minut och 37,02 sekunder med en snitthastighet på 88,5 km/h, 26 sekunder under det tidigare rekordet.

 – Det fanns stunder när jag inte visste var jag var på banan. Men tack vare Leafs låga tyngdpunkt med batterierna i golvet är bilen väldigt stabil, oavsett färdriktning, säger den nyblivne rekordhållaren Terry Grant till the Motor Report.

 Den höga hastigheten baklänges möjliggörs av att elmotorn kopplas direkt från elmotorn till hjulen. Teoretiskt sett kan Leaf alltså köras lika snabbt framåt som den kan köras bakåt.

 –Mitt enda klagomål är att jag har en lättare nackspärr efter att kontant ha tittat över axeln, säger Grant.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!