090212-nissan-qazana

Nissan Qazana – Qashqais lillebror

Nissans lilla crossover Qashqai ska få ett ännu mindre syskon. På Genèvesalongen får vi se konceptet Qazana som redan nästa år ska förvandlas till en färdig bil. Nu får vi en första smygtitt på bilen som ska sysselsätta 1 100 britter.

Nissans stora dragplåster på nästa månads bilsalong i Genève kommer att vara det nya konceptet Qazana. Nissan är snåla på detaljerna om Qazana, men det är tydligt att den är en förhandstitt på den kommande crossover som ska placera sig strax under Qashqai i Nissans modellflotta.

Denna första och hittills enda bild på Qazana avslöjar inte mycket. Men det kraftigt markerade hjulhuset tyder ändå på att Qazana kommer att få ett distinkt suv-utseende. Bland de få saker Nissan ändå har avslöjat om Qazana är dörrlösningen den mest intressanta. Qazana ska ha fem dörrar, men olikt de flesta andra bilar ska de bakre dörrarna vara hängda i bakkant och öppnas på så kallat självmordsvis. Bakdörrarna ska dessutom bara kunna öppnas när de främre redan står öppna.

Qazana sägs bjuda på en god fingervisning om hur Nissans kommande minicrossover ser ut när den går till produktion någon gång under nästa år. Qazana blir en viktig bil för den brittiska bilindustrin. Qazana ska nämligen ta över efter Nissan Micra som tas av bandet i Nissans fabrik i Sunderland. Enligt Nissan är Qazana ett projekt som helt och hållet har bedrivits i Storbritannien, allt från design till kommande tillverkning. Bilen sägs säkra jobben för de 1 100 anställda i Sunderlandfabriken.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!