Nissan stäms för Deltawing-kopia

När Nissan nyligen visade konceptbilen BladeGlider väckte det ont blod hos tidigare samarbetspartnern Panoz. Nu anklagas Nissan för att ha stulit Deltawing-idén. Vad tycker du?

Nissan Deltawing väckte stor uppmärksamhet när den visades våren 2012 och när Nissan visade nya konceptbilen BladeGlider på Tokyosalongen härom veckan var det många som gladdes åt att Nissan inte hade övergett de spännande konstruktionslösningarna från Deltawing-projektet.

 Nissans tidigare samarbetspartner Panoz blev inte så glada. Det var Panoz som satte igång Deltawing-projektet och som tog in Nissan för att få en drivlina till den udda racerbilen. Tidigare i år drog dock Nissan sig ur Deltawing-projektet och lyckönskade övriga deltagare, bland andra amerikanska Panoz som nu har stämt Nissan och anklagar japanerna för att ha stulit Deltawing-designen.

 Som vi kan se på bilderna finns tydliga likheter mellan Deltawing och BladeGlider, och racerbilen Zeod RC också för den delen. Men är likheterna tillräckligt stora för att man ska kunna anklaga Nissan för att ha stulit designen?

 Panoz kräver att Nissan förbjuds från att tävla med, sälja eller ens visa upp bilar med den så kallade delta wedge-formen.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!