Foto: MikeDitzPhoto ©2008 (310)994-0307

Nissan utvecklar lillebror till 370Z?

Rykten om en ny mindre sportbil från Nissan har gått till och från under ett bra tag. Nu verkar de ha fått nytt fäste, i kölvattnet av succéerna för Toyota GT 86 och Subariu BRZ.

Nissan har pratat löst om en ny, mindre och lättare sportbil, i storleksklassen under Nissan 370Z och värstingen GT-R. Nu verkar det dock som att planerna konkretiserats alltmer, och orsaken till detta står naturligtvis att finna hos de japanska konkurrenterna Subaru och Toyota. Som vi tidigare berättat har försäljningen av Subarus sportcoupé BRZ gått betydligt bättre än förväntat, med fyra gånger högre försäljningssiffror än beräknat, och även Toyotas version, GT 86, har fått ett varmt välkomnande även om ingen officiell statistik kommit ut om den ännu.

Senast Nissan hade en sportcoupé i den lilla storleksklassen, hos oss i Europa var på 1990-talet, med Nissan 200SX, en modell som visserligen fick en efterträdare (som levde vidare till 2002), men som aldrig kom till oss. Sedan dess har företagets minsta modell varit den förvisso starkare, men betydligt tyngre och större, Z-serien i form av 350Z och 370Z. I ett uttalande nyligen till branschtidskriften Drive bekräftar Nissans designchef Shiro Nakamura att en mindre coupé vore ösnkvärt. "Jag föredrar mindre sportbilar", säger Nakamura till tidningen, "Det är något vi borde titta på, med tanke på att motorerna blir mindre", fortsätter han och refererar till att man fortfarande inte vet om efterträdaren till 370Z kommer ha en större eller mindre motor.

Men så långt som att bekräfta att en ny modell, som kan få namnet 200Z om inte 200SX återupptas, vill inte Nakamura gå i intervjun. "Men en lätt, sportig coupé är ett trevligt koncept, och sportbilar är en grundpelare för Nissan", säger han. När en eventuell mindre sportcoupé från Nissan kan komma är ännu för tidigt att säga, men räkna med att det dröjer åtminstone ett par-tre år innan vi på allvar kan bekräfta om ryktena stämmer.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!