Nissan ZEOD RC ska köra Le Mans 2014 – ljudlöst

Nissan har övergett Deltawingen men nu gör man sig redo för en comeback i Le Mans 2014 med elbilen ZEOD RC. Med teknik från Leaf ska ZEOD RC bli första bil att köra Le Mans enbart på elektricitet.

Nissan rönte stor uppmärksamhet när de ställde upp med Deltawing i 2012 års 24-timmars på Le Mans och inför nästa års långlopp lär inte uppmärksamheten bli mindre. Nissan tänker nämligen köra Le Mans 2014 med den eldrivna racern ZEOD RC.

 Med sina tätt placerade framhjul och breda bakvagn påminner ZEOD RC en hel del om gamla Deltawing men konstruktionen är helt ny och konstruerad för utprovning av teknik till Nissans framtida LMP1-racer.

 ZEOD RC får depåplats 56 som varje år är reserverad för bilar som testar ny teknik och körs utom tävlan. Bilen har en liten turboladdad förbränningsmotor men tanken är att den mestadels ska köras på el och om allt går enligt plan kommer den att bli den första elbilen som kör ett varv runt Le Mans. Delar av tekniken i ZEOD RC kommer från Leaf Nismo RC så med lite god vilja kan man säga att Leaf är på väg att bli Le Mans-racer.

 ZEOD RC är dock inte en renodlad elbil. Även om den ska klara att köra ett helt elektriskt varv runt Le Mans så kan föraren välja ett hybridläge där en 1,6-litersmotor med omkring 300 hästkrafter går in och stöttar de två elmotorerna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!