Nissans lilla Z-coupé baseras på Juke

Vi har redan berättat om att Nissan håller på att utveckla en coupémodell i storleksklassen under 370Z, att konkurrera med Subaru BRZ/Toyota GT 86. Nu kommer ny uppgifter om bilen, som kommer att hämta bottenplattan från – Nissan Juke!

Som vi kunnat berätta tidigare har Nissan slängt längtansfulla  blickar mot Subaru och Toyota alltsedan de lanserat sina gemensamt  utvecklade coupémodeller BRZ och GT 86. Syskonbilarna har blivit  veritabla succéer och har sålt slut på många marknader (i Australien tog det tre timmar, se egen artikel!), och det är inte svårt att förstå att Nissan också skulle vilja ha en del av den välsmakande coupékakan.

Därför  satte man snabbt igång ett utvecklingsprojekt där en ny, liten  Nissan-coupé skulle tas fram i segmentet under Nissan 370 Z. En modell  som skulle plocka upp stafettpinnen där Nissan 200sx tappade den för  snart 20 år sedan. Nu verkar utvecklingsarbetet kommit en bit, ety det  kommer nya uppgifter om den lilla Nissan-coupén. Bland annat har man  bestämt vilken plattform man ska bygga modellen på – nämligen Nissan  Juke. Trots att Juke är en suv innebär inte den lägre markfrigången  särskilt stora komplikationer i utvecklingsarbetet, i alla fall inte i  jämförelse med att nyutveckla en plattform. Juke har ju dessutom bevisat  sig kunna klara mycket effekt, i form av specialbyggda Juke R, som  körde ifrån det mesta.

En komplikation, om man så vill, med att  använda Juke-plattformen blir dock att nya sportbilen kommer att bli  antingen fram- eller fyrhjulsdriven, medan BRZ/GT 86 driver på  bakhjulen. Under huven kan Nissans 1,6-litersmotor på 190 hästar komma  att hamna, och bilen blir då motorsvagare men med bredare  vridmomentregeister än konkurrenterna. 

Nya "Mini-Z"-modellen  (som inte har något med radiostyrda bilar att göra...) kommer att vara i  en storlek ungefär som Honda CR-Z, och främst riktad mot den europeiska  och asiatiska marknaden, inkluderat hemmamarknaden Japan. Exempelvis  Nordamerika lär få vänta ett tag på att få tillgå bilen, som kan komma  att premiärvisas redan (sent) nästa år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!