110504-nissan-nv200-nyc

Nissans taxi vann slaget om New York

New Yorks trafikbild kommer att förändras drastiskt. Detta eftersom de stora amerikanska taxibilarna ska bytas ut. Nu är det dessutom bestämt mot vad. New Yorks taxiåkare kommer snart att få åka runt i Nissan-bilar.

När New York förs på tal får många en bild av skyskrapor som omsvärmas av gula taxibilar. De så kallade yellow cabs är med andra ord en stor del av New York och man kan därför förstå ansvaret som har vilat på New York City Taxi and Limousine Commissions (TLC) axlar. Det är de som har haft i uppgift att bestämma vilken bilmodell som ska ta över uppgifter att förflytta New York-bor efter Ford Crown Victoria som i dagsläget utgör ungefär 60 procent av taxiflottan.

Flera biltillverkare har lämnat in förslag på nya taxibilar och de som nu har dragit vinstlotten är Nissan med modellen NV200. Nissan har fått uppdraget att leverera taxibilar till New York från och med nästa år och ett decennium framåt. Avtalet uppskattas vara värt cirka en miljard dollar. Alla de NV200 som ska anpassas till taxitjänstgöring kommer att byggas i Mexico och är bland annat utrustade med inbyggd GPS och en ny variant av signalhorn som gör det möjligt att signalera med ljus i stället för att tuta med den vanliga tutan, detta för att sänka ljudnivån från trafiken. Passagerarna ska kunna njuta av lyx som panoramaglastak och uttag för laddning av mobiltelefon, dator med mera.

Att byta taxibilar i New York är inte ett helt enkelt uppdrag. Borgmästare Michael Bloomberg föreslog 2005 en femårsplan för att byta ut de stora och törstiga bilarna mot miljövänligare hybridbilar. Planen skrinlades dock snart eftersom de privata företag som kör taxibilar på licens av TLC protesterade högljutt eftersom kostnaderna för att byta bilarna vida översteg vinsterna i bränslebesparing. Hybridbilarna ansågs dessutom för stötiga och trånga. I kampen om att få bli nästa yellow cab har Nissan NV200 slagit ut bland andra turkiska Karsan V1 och Ford Transit Connect som länge sågs som storfavorit.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!