091124-lee-noble-fenix

Nobles grundare startar nytt

Den brittiska sportbilsvisionären Lee Noble har startat ett nytt företag. Redan nästa år ska hans nya företag Fenix Automotive Limited lansera en mittmotoriserad och billig sportbil.

Lee Noble gör comeback i bilvärlden. Noble, som grundade Noble Automotive och lämnade företaget förra året, presenterar nu sitt nya projekt. Med företaget Fenix Automotive Limited ska han lansera en helt ny sportbil. Enligt Noble ska den nya bilen erbjuda prestanda som man vanligtvis får betala drygt en miljon för, till ett pris omkring 800 000 kronor.

Den nya bilen, som ännu inte har något namn, blir en lättviktare med mittmonterad V8-motor i samma anda som Noble M12 och M400 (bilden). Den nya bilen har inget släktskap med Noble M600 som premiärvisades i somras. Lee Noble lämnade Noble Automotive när Peter Boutwood tog över och han har inte haft något med utvecklingen av M600 att göra.

Nobles nya bil ska klara sprinten från 0-100 mph (161 km/h) på under sju sekunder och vara lika duglig vid bankörning som på en weekendtrip. Det här är stora ord som känns bekanta i sammanhanget men enligt Noble ska hans nya bil ha en, ännu hemlig, funktion som ska göra den ovanligt praktisk samtidigt som den ska hänga med på banträffarna.

Noble jobbar snabbt med det nya projektet. Utvecklingen påbörjades så sent som för ett år sedan och den första prototypen håller i detta nu på att färdigställas i Port Elisabeth i Sydafrika. Vi kommer troligtvis att få se prototypen på bilsalonger under våren och vid slutet av året startar försäljningen.

Läs mer

Test- & provkörningar

Noble

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!