090807-norden runt 80 l

Norden runt på 80 liter

Teknikens Världs testlag sätts på prov i miljömedvetenhet. Att köra Norden runt i en vanlig personbil med endast 80 liter bränsle är en riktig utmaning.

Rutten går från Stockholm måndag 10 augusti klockan 15.00, ner mot Skåne och Malmö, därefter via Öresundsbron till Danmark. Fredrikshavn på Nordjylland blir platsen för första vilan för testteamet som består av testchef Hans Hedberg och co-driver Johannes Collin. Med färja över Skagerrak går resan vidare mot Norge. Från Oslo går färden vidare över gränsen till Dalarna och upp mot Norrlandskusten för färja från Umeå till Vasa i Finland. Sista etappen går till Åbo där ytterligare en färjetur väntar, denna gång tillbaka till Stockholm. Total sträcka som ska tillryggaläggas är cirka 250 mil, exklusive färjeresorna.

– Det är viktigt att se om den moderna småbilen verkligen är så snål som tillverkarna uppger, berättar Teknikens Världs testchef Hans Hedberg.

Bilen som eventuellt kommer att klara långturen på en och halv tank är Ford Fiesta Econetic, en snålversion som uppges dra 0,37 liter per mil. Men ska färden sluta på Teknikens Världs redaktion i Stockholm krävs ytterligare snålkörning.

 

Möter ni Hans Hedberg på vägarna i Fiestan på bilden ovan, glöm då inte att morsa på honom!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!