090810-norden-runt-rapp-3

Norden runt på 80 liter – rapport 3

Nu har Teknikens Världs två snålriddare varit ute på vägarna i snart sju timmar. Hur går det för dem, hur långt har de kommit och framför allt – hur mycket har bilen dragit hittills? Vi slog Hans ”snåljåpen” Hedberg en signal.

Tjena Hans! Vi rings vid nästan oftare än ett nygift gift par.

 – Haha! Är det så illa?!

Jojomän, men lite allvar här nu. Var befinner ni er och hur lång sträcka är tillryggalagd?

– Vi är just nu och tankar... oss själva, för det är det enda vi behöver tanka. Cola och (tugg-tugg) pommes är poppis här i framstolarna. Vi är på Frasses utanför Markaryd och har avverkat 47,5 mil.

Härligt, då går det framåt i sakta mak. Hur står det till med förbrukningen?

– Ja, bråttom har vi inte, eller jo, det har vi med tanke på att vi har en färjetur i morgon som inte väntar in oss. Färddatorn berättar för mig att bilen nöjt sig med 0,28 liter per mil, samma som tidigare.

Då kan man ju säga att ni är konsekventa i ert körande. Snitthastigheten låg tidigare på 75 km/h. Hur ser den ut nu?

–  Där har vi tappat en aning. 72 km/h står det i displayen.

Något annat att berätta för alla kvällsglada besökare på teknikensvarld.se?

– Att vi verkligen kan rekommendera detta glada och trevliga sätt att framföra sitt fordon på. Man slipper tanka lika ofta, ett stort plus. Och så går det så mjukt. En snabbkalkyl på fem röda säger att vi kör cirka 25 procent långsammare än normal trafik, men vi sparar i gengäld upp mot 50 procent bränsle. Låter som en svår ekvation men här har vi det svart på vitt. Dock var det en snabbkalkyl som sagt.

Det var beaktansvärda siffror du kom fram till. Något att ta till sig. Hur ser närmaste tiden ut?

– Vi har en del körande kvar, kan man lugnt påstå. Klockan 10.00 i morgon går båten från Fredrikshavn till Oslo (framme kl 18.30), så det gäller att pinna på utan att spräcka dieselkontot. Nu närmast tar vi sikte på Helsingborg, sedan Malmö och Öresundsbron.

Då får ni hälsa mina hemkvarter från mig. Kört lugnt så hörs vi senare i kväll eller i morgon bitti.

– Det är det enda vi gör, kör lugnt alltså. Vi hörs!

Norden runt på 80 liter är en långtestkörning på cirka 250 mil som Teknikens Världs testchef Hans Hedberg och co-driver Johannes Collin gett sig ut på. Om namnet låter bekant så är det för att det är en spin-off på Jorden runt på 80 dagar – en bok av Jules Verne och därefter en klassisk film med David Niven som spelar överklassherren Phileas Fogg som antar ett vad.


Bilen som används vid Norden runt på 80 liter är en Ford Fiesta Econetic som enligt tillverkarens uppgifter ska dra 0,37 liter per mil vid blandad körning respektive 0,32 liter per mil vid landsvägskörning. Eftersom resan mestadels utgörs av ”landsvägskörning” bör alltså bilen kunna komma åter till Stockholm med endast 80 liter bränsle förbrukat.

Norden runt på 80 liter
#DatumSträcka (km)Snittfart (km/h)Snittförbrukning (l/mil)
109081086810,28
2090810220750,28
3090810475720,28
Total snittförbrukning0,28

En burgare slinker också ned ibland. Någon sömn är det inte på tal om, förutom när man sitter i passagerarsätet.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!