Norge undersöker om Volkswagens fusk är straffbart

I norsk media går det i dag att läsa om att landets ekobrottsmyndighet har öppnat upp ett ärende i avsikt att undersöka om Volkswagens utsläppsfusk kan vara straffbart.

Volkswagen lär kunna vänta sig ännu fler böter, stämningsansökningar, åtal och liknande än de som redan aviserats, framför allt den bot på motsvarande nästan 150 miljarder kronor som hänger över dem i USA.

Det har framför allt handlat om USA och Tyskland när Volkswagen-skandalen har diskuterats under veckan, men nu har även Norge, som inte är med i EU, börjat granska Volkswagens fusk.

Enligt VG.no har norska motsvarigheten till svenska ekobrottsmyndigheten, Økokrim, påbörjat en undersökning för att få klarhet i om Volkswagens bedrägeri är straffbart i Norge eller inte.

Till sin hjälp tar de Norges tullmyndighet och vägmyndighet Vegvesenet.

Vad undersökningen kan tänkas mynna ut i är enligt Økokrim för tidigt att spekulera om.

Efter Volkswagens dieselskandal kräver norska vänsterorienterade riksdagspartiet Sosialistisk Venstreparti att norska regeringen stryper försäljningen av dieselbilar i Norge för att rädda folks hälsa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!