090613-saab-koenigsegg-ja

Nu är det bekräftat: Koenigsegg köper Saab

Bård Eker, som med sitt Eker Group äger 49 procent av Koenigsegg, har nu bekräftat att det är Koenigsegg som är nära att köpa Saab Automobile från krisdrabbade GM.

Nu är det bekräftat: Koenigsegg köper Saab 

Bård Eker, som med sitt Eker Group äger 49 procent av Koenigsegg, har nu bekräftat att det är Koenigsegg som är nära att köpa Saab Automobile från krisdrabbade GM. Bakom affären står just Bård Eker och en rad andra finansiärer. Han har under fredagen pratat med norska dagbladet.no där han bland annat sa följande:

– Det har varit en hel del giftiga kommentarer i svensk media. Därför vill jag klargöra en sak, vi vill inte köpa Saab för att stycka upp det och sälja bit för bit. Sådant sysslar vi inte med.

Med andra ord kan vi tolka det som att deras intentioner är att driva vidare Saab i nuvarande form.

Han berättade också hur de ser köpet som fullt möjligt och att de har många bra lösningar att ta med till Saab, bland annat kultur och teknik. Enligt Bård Eker måste Saab vara med innovativa och inte följa en A4-mall som det har gjorts under GM-tiden.

– Och Saabs kultur måste bli starkare, med återförsäljare, kunder och Trollhättan, som vi investerare vill vara en katalysator för.

På frågan om han kan se möjliga investeringar i bränsleceller och elbilar svarade han:

– Ja, oavsett vilken del av transportsektorn du arbetar i måste du tänka på miljön.

Dagbladet.no frågade även om hur de anställdas jobbsituation kommer att se ut, kommer de att få behålla jobben?

– Det är inte vår intention att säga upp många, men detta kan jag inte diskutera mer i nuläget.

– Det har varit många processer för att få till stånd ett köp av Saab och det kan fortfarande dyka upp rev i havet.

Bård Eker syftar antagligen på att allt inte är klappat och klart. Än så länge är ju inget köpeavtal påskrivet, bara en så kallad avsiktsförklaring. Dagbladet.no skriver också att han inte förnekar ett uttalande från Saab om att en affär kan vara på plats redan nästa vecka.

Saabs informationschef Eric Geers berättade för Expressen att en affären kan vara i hamn och avslutad i början av juli.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!