070702_fordfocus_hydrogen

Nu är framtiden nära

En minimalt modifierad Ford Focus Flexifuel har framgångsrikt testkörts på vätgas. Serietillverkningen drar snart igång.

Nu är framtiden nära. Mycket nära. Nu låter det engelska företaget ITM Power meddela att de framgångsrikt har testkört en, enligt deras uppgifter, minimalt modifierad Ford Focus Flexifuel, på vätgas.

 

ITM Power har tillsammans med forskare på universitetet vid Hertfordshire utvecklat en revolutionerande prisbillig enhet som kan omvandla energi från vind, vatten, sol eller el till vätgas. 

 

Dessutom har ITM Power framställt en prisbillig och kompakt påfyllningsstation, som både kan tillverka och lagra vätgas vid exempelvis hemmet.

 

Under testperioden har testbilen klarat 40 kilometer på en fyllning vätgas. Det motsvarar en sträcka som är längre än vad genomsnittspersonen har att köra till eller från arbetsplatsen. Under testperioden uppmättes ingen koldioxid hos bilens avgaser.

 

Enligt ITM Power har de planer på att börja serietillverkningen av såväl konverteringsenheten, som påfyllningsstationen, redan nästa år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!