100212-spyker-england

Nu byggs Spyker i England

Spyker har flyttat. Tillverkningen av de exklusiva supersportbilarna sker från och med nu i traditionsrika Coventry i England. Genom flytten hoppas Spyker kunna spara pengar och tillverka fler bilar.

 Spyker har blivit ett riktigt internationellt bilföretag. De har gått från att vara en liten exklusiv biltillverkare i Nederländerna till att äga svenska Saab Automobile. Nu har dessutom biltillverkningen utlokaliserats från hemstaden Zeewolde. Från och med nu tillverkas Spykers bilar i Coventry i nära samarbete med underleverantören CPP.

Produktionsflytten är en del i Spykers försök att skära ned på tillverkningskostnaderna men ändå höja produktionstakten. I de nya lokalerna i Coventry tror man att det ska gå att tillverka fem bilar i veckan. CPP (Coventry Prototype Panels) är allmänt ansedd som den kanske främsta bilfabriken i Storbritannien. Trots kända uppdragsgivare som Aston Martin, Bentley och Rolls-Royce är CPP en relativt anonym spelare i bilvärlden. Spyker-älskare bör därmed inte känna någon oro för att kvaliteten på bilarna riskerar att försämras, snarare tvärtom. Att CPP tar över hela tillverkningen är inte heller någon större förändring mot tidigare, CPP har tidigare tillverkat både chassin och karosser åt Spyker.

– Flytten är vettig på många olika nivåer. CPP har tillverkat våra karossdelar i tio år och vi har ett mycket nära samarbete med bolaget. Mer än hälften av våra komponenter köps in från Storbritannien, så flytten hit kommer att ge oss betydande effektivitetsvinster, som är avgörande för ett bilföretag av vår storlek, säger Spykers vd Victor Muller i ett uttalande.

Coventry är närmast helig mark för bilälskande anglofiler. Browns Lane-fabriken var hem åt Jaguar innan flytten gick till närliggande Castle Bromwich 2005. Även Peugeot har haft verksamhet i Coventry, närmare bestämt Ryton. Den fabriken stängdes 2007 och lämnade 2 300 personer utan arbete. Spykers flytt till Coventry väntas skapa 40 nya arbetstillfällen.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!