090423-uk-skrotpremie

Nu får britter betalt för skrothögar

Den brittiska regeringen har tillkännagett att en skrotpremie ska införas i landet. För att få fart på nybilsförsäljningen ska den som skrotar sin 10 år gamla bil och köper en ny få 25 000 kronor från staten.

Den brittiska regeringen meddelade under gårdagen att en skrotstimulerande premie ska införas i Storbritannien. Finansminister Alistair Darling förklarade att bilägare ska erbjudas 2 000 pund, motsvarande 25 000 kronor, om de skrotar en 10 år gammal eller äldre bil och samtidigt köper en nytillverkad. Skrotpremien är en åtgärd för att sparka nytt liv i den insomnade nybilsförsäljningen. Under årets tre första månader såldes 30 procent färre nya bilar i Storbritannien än samma period i fjol.

De brittiska bilförsäljarna välkomnar skrotpremien. Paul Williams, ordförande i Retail Motor Industry Federation (RMIF), säger till Automotive News Europe att han är övertygad om att det här kommer att få fart på nybilsmarknaden. Kunderna kommer att återvända till bilhallarna och risken för nya varsel inom bilindustrin minskar.

Storbritannien blir nu ännu ett i raden av europeiska länder som inför skrotpremie för att stimulera nybilsförsäljningen. Den tyska skrotpremien på 2 500 euro har gett en rejäl skjuts till nybilsförsäljningen som ökade med 40 procent från februari till mars i år. I Italien har man precis börjat märka en återhämtning och i Frankrike har försäljningen ökat med dryga åtta procent.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!