080910-allt-om-bilen-tv8

Nu går vi genom rutan!!!

Det råder ingen tvekan. Teknikens Värld – Allt Om Bilen är det bästa svenska bilprogrammet på tv hösten 2008. Förhoppningsvis beror det inte inte enbart på att det är det enda svenska bilshowen.

Vi på Teknikens Världs redaktion känner oss som mest hemtama bakom tangentbordet, så är det bara. Formuleringskonsten har varit sättet att kommunicera med bil- och teknikintresserade svenskar i över 60 år. Främst genom papperstidningen men på senare år också på webbsidan du just nu läser på.

 När frågan om ett bilprogram kom upp på nytt – under 1990-talet fanns ett program på Kanal 5 som redaktionen delvis stod bakom – kändes det som ett bra avstamp inför de kommande 60 åren.

 – När jag talade med TV8 om hur programmet skulle vara uppbyggt kände jag direkt att det är klart att vi på tidningen ska vara avsändare, att vi som dagligdags kör, mäter, väger och skriver om bilarna också är de som på ett förtroendeingivande sätt kan förmedla kunskaperna om bilarna, säger Daniel Frodin, chefredaktör.

 Har redaktionen gått tv-skola?

– Nej, inte alls, tvärtom. Jag hoppas och tror att bilintresserade svenskar förlåter oss vår oerfarenhet när de ser vår entusiasm och passion för vad vi håller på med. Vi kommer definitivt inte att vara de strömlinjeformade och genomproffsiga programledartyperna som man vant sig vid, på gott och ont, men mest gott, hoppas jag.

 De viktigaste beståndsdelarna i varje program är ett nybilstest och ett begagnattest. Det kompletteras med kändisarnas bilkunskaper samt något mer udda när det gäller bilar. Sportbilsreportage är ett återkommande inslag.

 – I det första programmet får vi tyvärr inte med något sportbilsreportage eftersom vi där har en programförklaring.

 I stället blir det nybilstest av Audi A4 Avant och begagnattest av Mini Cooper. Programledaren och författaren Filip Hammar lär sig att byta bromsbelägg och vi provar finlandssvenske Magnus Björks Saab som har byggts om till bastu. I varje program presenteras också tittartävlingen där någon kommer att bli lycklig ägare till en Skoda Fabia Greenline miljöbil.

 Producent är tv-veteranen och författaren Erik Hörstadius.

 – För mig som inte ens har körkort är det oerhört kul att jobba med programmet, jag lär mig massor av nytt, säger Erik Hörstadius. Men jag tror att det är bra att jag har nybörjarens öra och öga, annars finns risken att för mycket tekniska termer används och då är det lätt att stänga ute människor som vill ha råd om bilinköp.

 Dan Barrling och Martin Thyr kommer från TV8 som fotografer och får starkt stöd av Teknikens Världs egen stillbilds- och tv-fotograf, Glenn Lindberg. Caroline Bagge med många års erfarenhet av tv-branschen är projektledare och ser till att allt flyter.

 – Visst tar inspelningarna lång tid, men det är samtidigt väldigt roligt, så på något sätt lyckas vi hitta tiden för både tidning och tv, säger Daniel Frodin.

Varje onsdag 19.30 på TV8

Drygt 80 procent av svenska folket kan få in TV8. Om du är osäker på om du får in TV8 kan du kontakta din tv-leverantör så hjälper de

 dig. Programmen kommer också att kunna ses i efterhand på internet, teknikensvarld.se och på tv8.se.

 Missa alltså inte premiären i kväll klockan 19.30 på TV8!

Personerna framför och bakom kameran

På bilden över artikeltexten, från vänster:

Dan Barrling, Fotograf 

Jonas Borglund, Begagnatreporter 

Erik Hörstadius, Producent 

Caroline Bagge, Projektledare 

Tävling

Vinn en miljöbil – Skoda Fabia Greenline

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!