110614-motor-appar

Nu kommer motor-apparna

För att ordna upp körstil, miljöpåverkan och annan information har Volvo, Ford och brittiska vägverket utvecklat var sina appar till iPhone och Android.

– Det här är mycket mer än bara en ny teknikpryl. Mobilappen är det första steget i vår strategi inom det här området. Vi har börjat bygga en bro till framtiden, och mobilappen kommer att följas av en mängd andra möjligheter, säger Volvos vd Stefan Jacoby i ett pressmeddelande om just Volvos app.

Från och med modellåret 2012 kan Volvoägare prata med sin parkerade bil på telefon, åtminstone kommunicera med den via appen Volvo On Call. 

Exempel på funktioner i appen är att man kommer kunna se bilens position på en karta, eller se vilket håll bilen är parkerad åt via en kompass. Appanvändaren kommer bland annat kunna låsa och låsa upp bilen och dra igång motorvärmaren med sin telefon. Är föraren tillika telefonisten nyfiken på hur mycket bensin hon behöver tanka eller hur mycket bilen dragit per mil går detta att få upp på displayen. Går larmet av så piper telefonen till för att underrätta Volvo-föraren om vad som händer.

Även Ford har känt att det ska gå att använda smartphones till sina bilar, i alla fall de elektriska sådana. Med devisen ”Make BEV-ing Easy” (BEV står för Battery Electric Vehicles, så devisen skulle på svenska hetat ”Gör det lätt att köra elbil”) planerar Ford att släppa sin app Myford Mobile. I en stor förarundersökning som Ford gjort fick de fram att en stor del av elbilsspekulanter inte vet hur de ska anpassa sin körstil till det ”nya” drivmedlet. Det förarna efterfrågade var ett lättillgängligt system för att se om bilen kommer orka ta sig från A till B med aktuell laddning eller inte. 

Appen, som kommer visar aktuell information om hur mycket el som finns i tanken och hur långt man kan komma på den innan det är dags att sladda i mer. Andra funktioner är tips om hur man ska köra sin elbil för att få bästa prestanda ur batteriet.

Brittiska motsvarigheten till Trafikverket, Department for Transport, har finansierat utvecklingen av appen iBiker som riktar sig till motorcyklister. Målet är att få ner antalet döda och skadade motorcyklister i trafiken. 

– Vi har filmat mer än 90 olika vägar som motorcyklister brukar åka på  och har bett erfarna polismotorcykelförare kommentera vilka partier som är farligast och vad man ska tänka på på de olika vägarna, säger Gurminder Marwaha på företaget Redefine Convention som utvecklat appen.

Appen är ihopkopplad med ett gäng sociala medier, så att användaren kan dela med sig om tips och information om den aktuella vägen. Dessutom kan man skriva upp sig på det brittiska vägverkets vidareutbildningar och i en funktion visar motorcykel-legenden James Toseland vad som är sant eller falskt vad gäller motorcykelunderhåll. 

iBiker finns inte till svenska telefoner, men chansen kanske finns att Trafikverket gör en liknande applikation.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!