080825-bilmålvakter

Nu ska bilmålvakterna elimineras

För tre veckor sedan kunde du på teknikensvarld.se läsa om en man som äger 1 700 bilar utan att ens ha körkort. Denna så kallade bilmålvakt har sedan dess utökat sin vagnpark med ytterligare hundra bilar. Nu ska regeringen och berörda myndigheter komma med förslag för att komma åt problemen.

I slutet av augusti skrev vi om de cirka 200 000 personer i Sverige som har obetalda trafikförsäkringspremier och där de 100 värsta personerna är skyldiga osannolika 200 miljoner kronor. Bilmålvakt är ett annat namn för dessa som står som ägare till bilarna, dock utan att nyttja dem. I stället är det andra som nyttjar bilarna för en liten summa pengar.

Värstingen av bilmålvakterna är nu kartlagd av SVT Rapport. Den 46-årige mannen från Malmö ägde för tre veckor sedan 1 700 bilar. Nu äger han 1 800 bilar!

Bilarna säljs vidare eller hyrs ut samtidigt som mannen står kvar som ägare. På så sätt fortsätter hans omfattande skulder av obetalda skatter och böter att växa. Kronofogden har inget att hämta i ärendet eftersom mannen är barskrapad (på pappret) och några bilar går inte att utmäta tack vare dagens lagstiftning som kräver flera bevis på ägandeförhållandena.

Efter att SVT Rapport uppmärksammat bilmålvakterna har de styrande nu fått upp ögonen för problemen. Vägverket och Kronofogden diskuterar ett flertal förslag för att komma åt personerna. Ett av förslagen innebär att bilregistret blir ett rent ägarregister, att enskilda personer maximalt kan äga 20 bilar och att skulder på bilen ska innebära förbud mot ägarbyte.

Finansdepartementet med statssekreterare Ingemar Hansson i spetsen har en förhoppning om att kunna lösa problemen genom administrativa straffåtgärder i stället för en kriminalisering.

Regeringen har alldeles nyligen insett problematiken med bilmålvakter vilket innebär att man inte kan förvänta sig några lagändringar inom den närmaste tiden.

– Hur vi ska göra vet jag inte. Jag avser att titta närmare på alla de här förslagen och försöka välja ut det förslag som är bäst och gå vidare med det. Vi har börjat jobba med det här ganska nyligen så det dröjer säkert närmare ett år innan vi kommer fram med konkreta förslag som regeringen kan fatta beslut om, säger Ingemar Hansson till SVT Rapport.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!