Nu skruvar Tesla upp Model X-tillverkningen

Teslas nya modell, Model X, introducerades och levererades för tre månader sedan, men det är först nu som produktionen sätter fart på allvar.

I slutet av september presenterade Tesla märkets andra modell vid sidan om Model S. Samtidigt levererades de första exemplaren av Model X till utvalda kunder. Dessa första exemplar ingick i en serie med namnet Founders Series och nu är det dags för Signature-serien att rulla ut till kunderna i USA.

Tesla har medvetet hållit produktionen av Model X på en låg nivå för att bland annat få alla underleverantörsbitar på plats och för att få bekräftat att kvaliteten på Model X i Founders Series-utförandet möter kraven. Men nu är man redo, kranarna vrids på för fulla muggar. Varannan bil som lämnar fabriken ska framöver vara en Model X vilket betyder att omkring tusen exemplar av nya modellen varje vecka ska lämna produktionsbandet. Under 2016 förväntar man sig skruva upp produktionstakten ännu ett snäpp.

Model X Signature, så som den levereras till kunderna i USA nu, kostar från motsvarande 1,1 miljon kronor. Då innehåller bilen det stora batteriet på 90 kilowattimmar plus en rad finesser som förknippas med Teslas toppmodeller.

Senare i produktionscykeln introducerar Tesla en billigare instegsmodell med 70-kilowattsbatteri som i USA kommer att kosta omkring 700 000 kronor, vilket enligt våra tidigare beräkningar bör betyda en svensk prislapp runt 900 000 kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr