090604-volvo-usa-upp Foto: Paul Morton for General Motors

Nu vänder det i USA – Volvo ökar

Kanske är det äntligen på väg att vända i USA. Bilförsäljningen är fortfarande på en mycket låg nivå, men majförsäljningen var bättre än väntat. Volvo är en av de som kan glädja sig åt en efterlängtad försäljningsökning. Saab noteras däremot för ett katastrofresultat.

Det ljusnar något för Volvo PV i USA. Jämfört med april månad såldes 24 procent fler Volvo-bilar i USA i maj. En liten ljusning kan alltså skönjas. Försäljningen ligger dock fortfarande på en mycket låg nivå. Jämfört med maj förra året var årets majförsäljning 23 procent sämre. Totalt har Volvo lyckats sälja 25 320 bilar i USA under årets första fem månader. Det är 40 procent sämre än samma period förra året. Volvos ägare, Ford, kan glädja sig åt ett riktigt bra majresultat. Maj blev Fords bästa månad på hemmamarknaden sedan juli förra året. Trots det föll försäljningen med 24 procent jämfört med förra året.

Även om den totala bilförsäljningen i USA fortfarande är på en mycket låg nivå blev maj en bättre månad än väntat. Försäljningen föll med 34 procent jämfört med maj 2008. Totalt såldes 925 824 bilar i maj. Om samma trend fortsätter året ut väntas årsförsäljningen uppgå till tio miljoner bilar, vilket anses vara ett bra resultat med tanke på Chryslers och GM:s konkurser. Men för de stora tillverkarna går det mycket tungt. Ford var den som klarade sig allra bäst. Sämst gick det för Chrysler som tappade hela 47 procent jämfört med samma månad förra året. GM tappade 30 procent, Toyota och Honda backade med 41 respektive 42 procent. Genom kraftiga rabatter lyckades Nissan begränsa sitt tapp till (endast) en tredjedel.

Saab fortsätter dessvärre att sålla sig till den skara som säljer allra sämst. Saab tappade hela 70 procent jämfört med maj förra året och får sällskap av Suzuki som tappade 75 procent. Även Mitsubishi hör till förlorarna med ett tapp på 58 procent.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!