Foto: John F. Martin for General Motor / © 2009 John F.

Nu vill GM bli fria – ansökan om börsintroduktion inlämnad

13 månader efter den stora omstruktureringen och det statliga övertagandet är GM redo att bli fria igen. På onsdagen lämnade GM in en ansökan om börsintroduktion – en börsintroduktion som väntas bli en av de största någonsin.

Under den avgående vd:n Ed Whitacres styre har General Motors tagit snabba kliv i sin återhämtning. Nu går företaget med vinst igen och på onsdagen lämnade GM in en ansökan om börsintroduktion i USA.

Aktiepris och antalet aktier som ska erbjudas till allmänheten avgörs av marknadsförhållandena senare i höst när börsintroduktionen blir av. GM hoppas dock få in mellan 12 och 16 miljarder dollar, motsvarande 91-122 miljarder kronor, i nytt kapitel. Det skulle göra GM:s börsintroduktion till en av de absolut största någonsin.

Börsintroduktionen blir en milstolpe i GM:a anmärkningsvärt snabba återhämtning efter den kontrollerade konkursen förra året då den amerikanska staten gick in med motsvarande 460 miljarder kronor för att rädda biljätten. Det amerikanska finansdepartementet äger för närvarande 61 procent av GM plus 2,1 miljarder i preferensaktier. Efter börsintroduktionen ska finansdepartementets andel understiga 50 procent.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!