091127-ny däckmärkning

Ny däckmärkning ska underlätta för konsumenterna

Från och med den 1 november 2012 kommer alla nya däck som säljs inom EU att vara klassificerade och märkta utifrån bränslesnålhet, våtgrepp och bullernivå. Med den nya märkningen ska det bli lättare för konsumenterna att kunna jämföra olika däck.

I onsdags antog Europaparlamentet ett utkast om en ny lag som ska träda i kraft den 1 november 2012. Lagen innebär att alla däck som säljs från och med det datumet ska klassificeras och märkas utifrån tre parametrar – hur bränsleeffektiva däcken är, hur bra våtgrepp de har och hur mycket ljud (däck- och vägbanebuller) de alstrar (angett i decibel).

När det gäller bränsleeffektiviteten kommer däcken att märkas från klass A (bäst) till klass G (sämst), ungefär enligt samma mönster som man i dag energiklassar hushållsmaskiner.

Klassning och märkning kommer att synas i form av en klisterlapp eller en etikett på däcken samt på, eller i anslutning till, räkningen. Detta är försäljningsställets skyldighet.

Märkningen av bullernivån att utgöras av ett däck med tre ljudvågor, två svarta och ett vitt, kopplat till decibelnivån i sifferformat.

Nya lagen omfattar personbilsdäck och däck till lätta nyttofordon (med däck av C1-, C2- och C3-klass). Regummerade däck, däck för tävlingsbruk och terränggående däck för yrkesmässigt bruk omfattas inte av den nya lagen. 

Eventuella stimulansåtgärder för att främja försäljningen av däck med bättre prestanda kommer att beslutas på nationell nivå. Till exempel skulle länderna där den nya lagen träder i kraft kunna uppmuntra försäljning av däck som har lägst nivå C för bränslesnålhet och våtgrepp.

Så långt så bra, men det finns en hake. Det lutar starkt åt att klassificeringen och märkningen kommer att utföras av däcktillverkarna själva. Det kommer alltså inte att utföras av en oberoende instans utan kommer att fungera på samma sätt som med M+S-märkningen (Mud & Snow) för vinterdäck. Och där har vi flera gånger sett rätt märkta däck, som utger sig för att vara vinterdäck, vara nära nog livsfarliga i vinterväglag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!