080327-merc-ny-designchef

Ny design att vänta för Mercedes

Snart kan Mercedes designinriktning ändras. Peter Pfeiffer, designchef sedan hela 30 år tillbaka, har nämligen uppnått pensionsålder. Hans efterträdare utnämns inom kort.

Utseendet på bilarna från Mercedes har under lång tid känts i det närmaste bergfast. Det har egentligen inte hänt så mycket, men det har heller inte skett några drastiska förändringar som delat åsikterna. I och med utnämnandet av Chris Bangle som chefsdesigner delade BMW sina kunder i två läger, de som uppskattade förändringen och de som nästan verkade jämställa Bangle med djävulen. Något sådant har aldrig inträffat i Mercedes läger. Det har sin naturliga förklaring. Peter Pfeiffer har nämligen arbetat för Mercedes i hela 40 år, 30 av dessa som designchef. Det kan förklara Mercedes traditionella utseende. Men det blir det kanske ändring på nu.

Peter Pfeiffer började arbeta på Mercedes 1968. Tio år senare befordrades han till designchef och har varit det sedan dess. Pfeiffer har haft inflytande på i stort sett varenda Mercedesbil som tagits fram de senaste 30 åren. Några av höjdpunkterna är SLR McLaren, fyradörrars-coupén CLS och den här i Sverige ganska ovanliga R-klass, för vilken Pfeiffer tilldelades Red Dot Design Award.

Peter Pfeiffer förväntas efterträdas av Gorden Wagener, nuvarande chef för Mercedes Nordamerikanska designavdelning.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!