091130-eu-bromsassistans

Ny EU-lag på bromsassistans

Från och med februari 2011 måste alla nya bilar i EU vara utrustade med system för bromsassistans från fabrik. Dessutom måste stötfångare och frontskydd bli bättre. Allt för att minska skador vid fotgängarolyckor.

Sedan augusti i år gäller EU-direktivet som syftar till att steg för steg göra ESP-system obligatoriskt för alla fordon i november 2014. Nu är EU på gång med ett nytt direktiv som ska göra trafiken ännu säkrare. Från och med den 24 februari 2011 måste alla nya personbilar och lätta transportbilar vara utrustade inom EU vara utrustade med bromsassistans från fabrik.

Tanken är förstås att fotgängare och cyklister ska leva lite säkrare i trafiken. Tekniken som EU efterfrågar är sådan som hjälper föraren att bromsa i en nödsituation. Om föraren gör en plötslig och hastig inbromsning känner systemet att det är en nödsituation och hjälper till att bromsa genom att snabbt öka bromstrycket.

Enligt EU-studier kan upp till 1 100 dödsolyckor med fotgängare inblandade förhindras i Europa varje år om alla bilar utrustas med bromsassistans. Det nya direktivet fokuserar inte bara på tekniska system. Snart väntar även strängare föreskrifter av extra stötfångare och bättre frontskyddssystem.

Bromsassistans, eller Emergency Brake Assist (EBA) finns redan i många bilar och bilindustrin har kommit långt i att vidareutveckla tekniken. Från svenskt håll har Volvo kommit med systemen City Safety och Pedestrian Detection. Konkurrenterna är dock inte långt efter.

– I framtiden kommer nödbromssystem att kunna tolka trafiksituationen och erbjuda förarna intelligent bromshjälp. Under de närmaste åren kommer systemet att erbjudas för flera bilmodeller. 2010 kommer det första Bosch-systemet att gå i serieproduktion på Audi, säger Dr. Werner Struth, chef för Bosch-division för chassisystemkontroll.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!