Ford GT Heritage Foto: © 2012 Ford Motor Company .© 2012 Ford Motor

Ny Ford GT verkar vara på gång

Om två år är det ett halvt sekel sedan Ford plockade första segern i Le Mans 24-timmars. Det jubileet tänker Ford inte missa, därför är en efterträdare till supersportbilen GT på gång.

En klassisk Le Mans-vinnare är Ford GT40. Första vinsten i det tuffa 24-timmarsloppet plockade bilen, med nyzeeländska förarna Bruce McLaren och Chris Amon, hem 1966. GT40 lyckades därefter ta hem vinsten även nästkommande tre år.

Ford GT40 ligger i täten under Le Mans.

Denna smått storslagna motorsportperiod vill Ford uppmärksamma när det 2016 är 50 år sedan första Le Mans-vinsten. Ford har nämligen, enligt flera amerikanska motortidningar, långt gångna planer på att presentera en ny GT om två år. Med andra ord en uppföljare till den Ford GT som tillverkades i drygt 4 000 exemplar under knappt tre år med start 2004.

Den bilen hade en mittmonterad 5,4-liters V8 på 558 hästkrafter som skickade iväg den från 0-100 på strax under fyra sekunder och som toppade 330 km/h.

GT-uppföljaren ryktas få en 5,2 liter stor V8 med en bit över 600 hästkrafter. Motorn kommer återigen att vara mittmonterad.

En långloppsanpassad version finns också med i planerna. Med en förmodad 3,5-liters EcoBoost-V6:a ska den försöka återupprepa originalets framgångarna – seger på Le Mans.

På stora bilden ovan ses Ford GT Heritage som var en vanlig GT med klassisk Le Mans-dekalering. Lilla bilden ovan är originalet, Ford GT40 från 1960-talet. Nedan har vi ett bildgalleri med Ford GT från 2006 samt ett fantastiskt bildgalleri med Le Mans-klassikerna Porsche 917 och Ford GT40 sida vid sida. Det är Teknikens Världs Linus Pröjtz som har kört bilarna samt fotograferat (inte på samma gång).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!