071119-ford-verve-4-dörr

Ny Ford Verve med fyra dörrar

I Guangzhou, Kina, visar Ford upp sin andra konceptbil i Verve-serien. Tidigare har man visat en tredörrars, nu är det alltså dags för en fyrdörrars så kallad notchbak och i januari är det dags för tredje Verve-konceptet, då med fem dörrar.

På den internationella bilsalongen i kinesiska Guangzhou har många biltillverkare världen över valt att visa upp ett gäng nya modeller. Anledningen är att de vill visa framfötterna för världens mest expansiva marknad – Kina. En liten marknadsandel där kan betyda mer än i många andra delar av världen.

Ford har valt att visa upp sin andra konceptmodell i Verve-serien. Först ut var tredörrars Verve Concept som visades på Frankfurtsalongen i september. Nu är det i stället en fyrdörrars så kallad notchback (en slags kombicoupé) som står i Fords monter. Att Kina är uppvisningsforumet för en fyradörrars notchback beror på att sedanbilar är populärare där till skillnad mot Europa och Sverige där kombi- och kombicoupémodeller är mest poppis.

Precis som sitt syskon med två dörrar är denna Verve en förhandstitt på kommande Ford Fiesta med formspråk enligt Ford Europas så kallade Kinetic Design, som vi i dagsläget är vana vid från nya Ford Mondeo. Tittar man på denna nya konceptbil ser man klart och tydligt att storebror Mondeo har fått stå förebild för bilens bakända.

Bilen grundar sig på samma plattform som nya Mazda 2 använder sig av, det vill säga den med beteckningen B2E.

I januari nästa år, närmare bestämt på Detroitsalongen, ska Ford visa upp en tredje variant på Verve-konceptet. Denna gång är det en femdörrars hatchback som får skåda dagens ljus.

Andra halvan att 2008 är det tänkt att nya Fiesta ska lanseras. Om en notchback-modell likt den på bilderna kommer till Europa och Sverige är osäkert.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!