110808-focus-rs-2013

Ny generation av Ford Focus RS bekräftad

Nästa generation av tuffingversionen av Ford Focus, benämnd RS, kommer att dyka upp 2013 eller 2014. Det bekräftar nu Gunnar Herrmann, Fords chef för mindre bilar. Och den kommer ha fler hästkrafter än utgående modell.

Ford Focus i sin senaste iteration blev utsedd av Teknikens Världs testlag till bäst i test i det stora golfklasstestet tidigare i år. Nu bekräftar Fordkoncernens chef för mindre bilmodeller, Gunnar Herrmann, att även denna Focusgeneration är planerad till att dyka upp i värstingvarianten RS.

Precis som för de tidigare två Focus RS-generationerna kommer dock modellen dyka upp först efterhand i grundmodellens livscykel, och nya Focus kommer att ha omkring två-tre år på nacken när RS-versionen lanseras. Årtalsmässigt sägs det bli runt 2013-2014. Herrmann kan också bekräfta att man förmodligen kommer att fortsätta på spåret med enbart framhjulsdrift och dementerar alltså de rykten som tidigare florerat om att nästa Focus RS kommer få drivning på alla fyra hjulen.

Trots att drivningen även fortledes kommer ske på enbart framhjulen avslöjar Herrmann att effekten troligen kommer att hamna över dagens (utgående) modell. “Jag tror det är hållbart. Med den begränsade upplagan RS500 gick vi upp till 350 hästkrafter och i vissa av våra utvecklingsenheter så har vi de uppskruvade 380 hästkrafter", säger han, "då kommer du verkligen in på motorns hållbarhet, men den klarar av det".

En av hemligheterna bakom att Focus RS klarar så mycket effekt utan att slita tag alltför mycket i styrningen vid fullgasacceleration ligger i en specialutvecklad vridmomentsdämpande stötdämning i samarbete med en differentialspärr på framaxeln. Herrmann bekräftar att samma lösning kommer att hamna i även den nya generationen. 

Nya Focus RS kommer troligen få en upptrimmad version av samma tvåliters EcoBoostmotor som kommer sitta i Focus ST (bilden) som presenteras nästa år. I Focus ST ger den motorn 250 hästkrafter. I nya RS kan den möjligen ge 100 hästkrafter till!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!