090513-nya-motorer-vw

Ny generation motorer från Volkswagen

Trenden med ”downsizing” håller i sig och Volkswagen presenterar två helt nya motorer, en för diesel och en för bensin. De ska dessutom stå som grund för framtida motorer till modellprogrammet.

Vid årets motorkonferens i Wien presenterade Volkswagen två nya små motorer. Till en början är de tänkta för Golf och nyligen lanserade Polo. Den bensindrivna motorn är en 1,2-liters fyra. Med hjälp av turboladdning och direktinsprutning av bränslet lämnar motorn 105 hästkrafter. Vridmomentet är 175 Nm redan från 1 500 varv per minut.

Dieselmotorn har en cylindervolym på 1,6 liter och kommer att finnas i tre olika effektversioner; 75, 90 och 105 hästkrafter. 75-hästarn är dock reserverad för VW Polo, de andra två återfinns däremot i båda modellerna. Några uppgifter om vridmoment lämnar inte Volkswagen ut.

Vid utvecklingen av både diesel- och bensinmotorn uppges Volkswagen ha arbetat mycket med att minska den inre friktionen och använda sig av lättviktsmetall för en så låg bränsleförbrukning som möjligt. Bensinmotorn har dessutom ett nyutvecklat förbränningsrum och vevhuset är tillverkat i aluminium.

Volkswagen uppger inte några uppgifter vad det gäller bränsleförbrukningen på varken bensin- eller dieselmotorn. Men man bör dock räkna med att åtminstone någon dieselversion kommer att hamna under 120 gram per kilometer och därmed bli klassad som miljöbil.

Både 1,2 TSI och 1,6 TDI kommer att finnas tillgängliga i Golf och nya Polo redan under året.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!