Bilmålvakt

Ny lag ska stoppa bilmålvakter

För att få bukt med problemet bilmålvakter och obetalda böter har regeringen nu lagt fram ett nytt förslag som ska hindra möjligheten att ha en annan som ägare till sin bil.

I torsdags lade regeringen fram ett nytt förslag där böter och skatter kopplas till bilen och inte till ägaren. Kronofogden kan då ta bilen i beslag om det finns p-böter och obetalda skatter oavsett om den som äger bilen är den verklige ägaren eller inte. Har skulderna inte betalats inom tre månader säljs bilen för att kunna betala av dessa.

Förslaget innebär också att om den registrerade ägaren har stora skulder för obetalade p-böter ska stat och kommun ha rätt att forsla bort fordonet om det står felparkerat.

Om förslaget går igenom träder lagen i kraft 1 juli i år.

Hittills har bilmålvakterna tillsammans med de riktiga ägarna kostat samhället nästan två miljarder kronor, uppger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd till SVT.

Observera att bilden är ett montage.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer