100828-lotus esprit lexus

Ny Lotus Esprit med Lexus LFA-motor

Pojkdrömsbilen Lotus Esprit, kärran som Richard Gere kör i filmen Pretty Woman från 1990, sägs vara på väg tillbaka och att ett koncept ska visas upp på Parissalongen nästa månad. Enligt de senaste ryktena ska det i så fall vara med Lexus-motor under huven.

Lotus och Toyota är inte en ovanlig kombination. Toyota har flera gånger lånat ut sina motorer till det brittiska sportbilsmärket, bland annat till urbusiga tuffingen Exige S. Nu sägs det vara dags igen – fast denna gång med en Lexus-motorn (som ju är Toyota). Och denna gång i något så häftigt som i nya generationen Lotus Esprit.

Här är dock två parametrar som vi ska ta i beaktning. Första är att det har snackats om att en ny Esprit de senaste fyra eller fem åren, men ingenting har bekräftats officiellt. Det andra är att det inte är första gången som det kommer uppgifter om vad för motor Lotus tänker använda sig av. Och samma här, Lotus har inte sagt ett ljud om något.

Men för skojs skull, vi tror på uppgifterna denna gång – för vem vill inte se en ny Esprit?

Enligt det senaste ska en ny generation Lotus Esprit visas upp på salongsgolvet i Paris i oktober. Till sin hjälp ska den legendariska bilmodellen ta Toyotas lyxmärke Lexus. Det är alltså motorn vi snackar om. Ryktena pratar om antingen motorn från Lexus LFA eller Lexus IS F. Det skulle i så fall betyda V10 på 4,8 liter och 560 hästkrafter eller V8 på 5,0 liter och 423 hästkrafter. Oavsett vilken motor så lär det ge en ny Esprit rejält med skjuts.

Att trycka ned en V10-motor i en ny Esprit kanske låter tajt, men det bör vara möjligt med tanke på att LFA:s V10-maskin är kompakt som en V8 och väger nästan som en V6.

Om dessa nya rykten är sanna spolieras de två år gamla ryktena om att Lotus hade tänkt använda sig av en V8 med dubbelturbo från BMW. Hur som helst, oavsett motor vill vi se en ny Esprit som ger de etablerade sportbilsmärkena skrämselhicka.

Förhoppningsvis har vi svaret nästa månad när Parissalongen slår upp sina portar. Att Lotus på sin sajt har en klocka som räknar ned till Parissalongen tillsammans med texten ”Framtiden startar här” gör ju inte saken mer lättsmält.

Missa inte att bläddra igenom de läckra Esprit-modellerna genom åren i bildgalleriet nedan.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!