110805-maserati suv

Ny Maserati-suv baseras på Jeep Grand Cherokee

Enligt färska rapporter kommer Maserati redan på Frankfurtsalongen i höst presentera en ny suv-modell – baserad på inget mindre än nya koncernkollegan Jeep Grand Cherokee!

Minns ni konceptbilen Maserati Kubang från 2003? Ni är förlåtna om ni har glömt den, modellen kom nämligen aldrig till produktion. Men hos Maserati har man inte glömt planerna på en suv, och när man nu själva satt målsättningen att fördubbla försäljningen finns det återigen med i planerna. Fiat-koncernens chef Sergio Marchionne vill dessutom enligt uppgift öka Maseratiförsäljningen tiofalt.

Vi visste att Maserati haft en suvmodell i åtanke för att bredda modellpaletten, på samma sätt som att dagens Quattroporte är tänkt att ersättas av två modeller, en mindre och en större sedan. Vad vi inte visste var att suv-planerna redan är på god väg att omsättas i praktiken. För att åstadkomma detta har Maserati tagit hjälp av sina nyfunna koncernkollegor på andra sidan Atlanten, grunden till den nya Maserati-suven kommer nämligen utgöras av inget mindre än senaste generationen Jeep Grand Cherokee! Modellen, som blir Maseratis första serieproducerade suv, kommer också att tillverkas jämsides med Grand Cherokee i Jefferson North-fabriken i Detroit.

Enligt rapporter från Automotive News kommer den nya modellen att presenteras redan på Frankfurtsalongen nu i höst – men då förmodligen i konceptbilsform. Även de kommande Quattroporte-ersättarna kommer dela mycket med Chryslerkoncernens större sedanmodeller. För de som är oroliga att de nya Maseratimodellerna bara kommer att vara illa maskerade Chryslermodeller (ungefär som vissa av de nya Lanca-modellerna) har personer insatta i processen lugnande besked. Karosser, hjulupphängningar och interiörer kommer att få egen karaktär, de delade delarna kommer bara sitta där de inte syns, ungefär som Bentley Continental och Volkswagen Phaeton, skriver Automotive News.

Motorerna i den nya suv-modellen sägs dels vara Maseratis egna 4,7-liters V8 på 450 hästkrafter, dels en VM Motori-utvecklad V6 (som redan idag sitter i Grand Cherokee). Priserna kommer hamna markant högre än Jeep-syskonet, med ett grundpris på runt 600 000–700 000 kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!