071119-cr-v-sverigecykeln

Ny mätning gav minskad törst för CR-V

I nummer 3/2007 testade vi Honda CR-V 2,0i. Allt gick bra frånsett ett alarmerande resultat i Sverigecykeln, men nya mätningar visar ett helt annan bränsletörst.

Enligt våra tidigare mätningar i Sverigecykeln, Teknikens Världs unika cykel som ska få fram en mer rättvisande bränsleförbrukning än NEDC (New European Driving Cycle), drog Honda CR-V hela 1,44 l/mil, det är 78 procent över EU-körcykelns 0,82 l/mil.

Honda i Sverige och i Danmark har sedan resultatet redovisades velat få till en ny mätning och den är nu genomförd. Dock med förändrade förutsättningar.

CR-V har fyrhjulsdrift där kraft fördelas till bakhjulen om det uppstår hastighetsskillnader mellan fram- och bakaxel. På vår rullande vägsimulator upplever systemet det som att hastighetsskillnad föreligger, och aktiverar därför fyrhjulsdriften. På vanlig väg uppstår givetvis inte skillnaden lika ofta. Förbrukningen, som stäms av vid varje tankning, under testperioden uppgick till 0,99 l/mil i rådande vinterväglag och med dubbdäck.

För någon vecka sedan kom representanter från Honda till vårt laboratorium utanför Stockholm. Med sig hade man en CR-V där fyrhjulsdriften kopplats ur. Kardanstången till bakaxeln hade monterats av – ingen drivning till bakaxeln. Sverigecykeln kördes igen och den här gången fick vi en snittförbrukning på 0,88 l/mil. Betydligt närmare målet, men nu driver alltså bilen på framhjulen.

Carina Wihlborg,pr-chef på Honda Sverige medverkade vid den nya mätningen.

Är det inte märkligt att en fyrhjulsdriven bil på mekanisk väg måste ställas om till tvåhjulsdrift för att få en rättvis bränsleförbrukning?

– Det kan tyckas märkligt men eftersom ert system inte klarar av att mäta bilar som har automatisk fyrhjulsdrift, så tyckte vi att eftersom bilen i normala fall är framhjuldriven, och där den automatiska fyrhjulsdriften går in när det behövs, kändes det mest rättvist att testa bilen framhjulsdriven i stället för på konstant fyrhjulsdrift.

Vad har ni fått för reaktioner från era CR-V-kunder när det gäller faktiskt förbrukning?

– Vi har fått många positiva reaktioner på bränsleförbrukningen på nya CR-V. Speciellt från tidigare CR-V-ägare, som har noterat en markant stor skillnad från de förra modellerna. Därför läste vi till vår stora förvåning att ni – i er mätning – fått bränsleförbrukningen till 1,44 l/milen och kände att det var något som inte stämde och tog kontakt med er för att få till en ny mätning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!