100707-mclaren f1 2012

Ny McLaren F1 kommer 2012

McLaren har inte mer än hunnit släppa nya MP4-12C förrän det snackas om en efterträdare till legendariska modellen F1. Enligt det senaste kommer en ny F1-generation redan om två år och ska då vara snabbare och vassare på allt.

För 18 år sedan lanserades en bil som snabbt blev den ultimata drömbilen för väldigt många – McLaren F1. Det kanske inte var först och främst formerna som fick folk att tänka våta tankar om den utan i stället var det bilens prestanda, något som satte alla andra bilar på plats på den tiden. V12-motorn från BMW låg på 6,1 liter och 636 hästkrafter och dessa för den tiden stora muskler hjälpte McLaren F1 att uppnå något av det heligaste i bilvärlden, nämligen erövringen av titeln ”världens snabbaste serieproducerade bil”. Året var 1998 och McLaren F1, som var inne på sitt sista produktionsår, nådde upp till ofattbara 391 km/h (inofficiellt, officiellt 372 km/h). Detta rekord står sig inte i dag, men väl som fjärde högsta toppfart endast slagen av Koenigsegg, Bugatti och Shelby Supercars.

I höstas presenterade McLaren en helt ny modell – MP4-12C. Denna nya modell är dock inte riktigt en efterföljare till legendariska F1 och har dessutom fått utstå en hel del kritik för – som det heter – tafatta former. Dock ska det komma en uppföljare till F1, en äkta uppföljare. Brittiska Autocar har växlat några ord med sina källor innanför McLarens väggar och fått reda på att högsta prioritet hos biltillverkaren just nu är att ta fram en uppföljare till F1. Och det är tänkt att den ska debutera redan 2012, två år tidigare än väntat.

Till skillnad från MP4-12C beskrivs F1-uppföljaren som en revolutionerande superbil som otvivelaktigt även ska uppfattas som en sådan.

Mittmotor och monocoque-chassi i kolfiber är några av detaljerna som avslöjas redan i dag. Också att flera av lösningarna på ursprungliga F1:an kommer att hänga med över till nykomlingen, dock i kraftigt reviderade former. Om den centralt placerade förarmiljön hänger med är dock oklart. Vad gäller vikten, McLaren är ju som bekant experter på att jaga kilon, kan vi förmodligen vänta oss något i hästväg. Nya F1-generationen väntas vara en pionjär inom en lång rad viktbesparande lösningar.

Vad det blir för motor som tar plats i efterträdaren är okänt men ett monster med mängder av hästkrafter är knappast osannolikt. Det handlar dock inte enbart om effekt – McLaren jobbar hårt på att få till en karaktärsfull motor som även är lite snällare mot miljön. Men i slutändan handlar det ändå om att gamla F1 ska få en värdig tronarvinge – nya F1 kommer att bli ruskigt snabb och uppseendeväckande.

McLaren F1 från 1992 till och med 1998 byggdes i en begränsad upplaga om 106 bilar. Nya F1 lär inte bli någon begränsad bilmodell utan är tänkt att byggas i större upplaga, riktig serieproduktion med andra ord.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!