080829-volvo-v30

Ny mindre Volvo ska byggas i Göteborg

På Detroitsalongen avslöjade nyss Volvos näst högste chef Steven Armstrong att de tänker bygga en helt ny mindre modell i Göteborg med start 2010. Glädjande nyheter mitt bland alla dystra besked.

Volvos större modeller byggs i Torslanda, Göteborg. De mindre modellerna byggs i Gent, Belgien. Med tanke på dagens fokus på mindre och bränslesnålare bilar är det göteborgarna som drabbas hårdast. Men nu kan mungiporna hos de anställda peka uppåt igen, i alla fall en aning, efter Steven Armstrongs, näst högste chef på Volvo Personvagnar, besked på Detroitsalongen i kväll.

– En helt ny modell som ska byggas i Torslanda 2010, avslöjar han för TT.

Alltså ser Volvo en framtid för Torslanda i Göteborg.

– Vår ambition är att vi ska ha produktion i Torslanda. Den nya modellen följer den generella trenden på marknaden som går mot mindre bilar, berättar han utan att gå in på detaljer.

Steven Armstrong pratar alltså om en ny mindre Volvo som ska börja tillverkas redan 2010. Men ordvalet "mindre" ska man inte överdriva. Det handlar helt enkelt om kombiversionen av S60, det vill säga V60. Det Steve Armstrong menar med "mindre" är att den är mindre än XC90, S80, XC70 och V70 som alla tillverkas i Torslanda.

Om ytterligare två till tre år är det tänkt att en liten V20 ska lanseras. Förhoppningsvis blir det Torslanda som får ta hand om den också.

Det finns trots allt lite svensk glädje i dagens kristider inom bilindustrin.

Bilen på bilden ovan är en illustration på hur kommande V30 kan se ut.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!