Ny olaglig skyltning ska stoppa trafikkaos

Cyklister tillåts cykla mot enkelriktat men bilister har hakat på. Stockholms stads lösning blir tydligare, om än olaglig, skyltning.

Hösten 2016 blev det, efter en försöksperiod, tillåtet att cykla i båda riktningarna på ett hundratal av Stockholms enkelriktade gator. Detta för att underlätta för cyklister att ta sig fram i närområdet och för att på ett smidigt sätt kunna ansluta till de stora cykellederna.

I och med detta bytte stråken skyltning. ”Förbud mot infart” byttes mot ”förbud mot motortrafik utom moped klass 2” som inte har haft samma effekt på bilförare. Dessutom kunde de i ett tidigt skede köra mot färdriktningen med motorfordon utan att få böter då ändringarna inte införts i trafikliggaren.

Nu tar staden till ett nytt knep, ett olagligt sådant, på fem av stadens gator för att få stopp på bilisterna, enligt Stockholm Direkt. Tillbaka är de ursprungliga skyltarna som förbjuder eller påbjuder enkelriktad trafik. Till dessa finns en tilläggsskylt som säger ”gäller ej cykel”.

– Det blir mycket enklare och tydligare, menar Per-Åke Tjärnberg, projektledare på trafikkontoret.

Transportstyrelsens regler säger dock att skylt C3, ”förbud mot motortrafik utom moped klass 2”, ska användas vid tillfällen som dessa men väljer ändå att inte att kommentera det enskilda fallet om inte något överklagande görs.

– Kommer den nya skyltningen fungera bra är nästa steg att använda den i hela staden. Men vi testar det på dessa fem nu och utvärderar sedan, säger Per-Åke Tjärnberg till Stockholm Direkt.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!