071113-ny-chevrolet-mpv

Ny sjusitsig MPV från Chevrolet

Opel Zafira säljer bra i Europa precis som andra MPV-modeller gör. Nu vill Opels koncernsyskon – Chevrolet – ha en bit av kakan och lanserar under 2009 en sjusitsig MPV baserad på just Zafira.

Det finns två anledningar till att GM-ägda Chevrolet sätter igång utvecklingen av en ny sjusitsig MPV. Dels vill de ta del av den framgång som biltypen upplever i Europa, dels är de tvungna enligt det avtal som slöts vid förhandlingarna med fackförbundet UAW under strejken för knappt två månader sedan. Avtalet säger att en sjusitsig minivan ska byggas i amerikanska delstaten Michigan för att säkra produktionen och jobben i fabriken.

Alltså ska Chevrolet bygga en MPV i USA baserad på Opel Zafira som sedan ska exporteras till Europa. Den nya bilen, som ännu saknar namn, ses som en efterträdare till Chevrolet Venture (Opel Sintra i Europa) som sålde väldigt dåligt och slutade att tillverkas 2005.

Saturn, som Opel heter i Nordamerika, kommer också att producera en sjusitsig MPV för den amerikanska marknaden, men inte förrän efter att Chevrolet har presenterat sin modell. Saturns variant kommer att tillverkas i Europa för export till USA. Bilvärlden kan allt vara lite märklig ibland.

Enligt uppgifter ska Chevrolets nya MPV, som kommer 2009, att vara kantigare och mer maskulin än Opel Zafira (bilden ovan) samtidigt som den sägs hysa unika interiöra detaljer.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!