070321_lotuszap

Ny snabb el-suv från Lotus

Elbilspionjären ZAP, tillsammans med Lotus Engineering, har nyligen visat en läcker konceptbil. Den fyrhjulsdrivna crossover-suven har imponerande prestanda och räckvidd.

Denna eldrivna suv, som elbilstillverkaren ZAP har valt att kalla ZAP-X, är en liten kompakt crossovervariant som driver på alla fyra hjul med hjälp av fyra stycken elektriska motorer, en för varje hjul. Tillsammans ger dessa motorer maffiga 644 hästkrafter som ska resultera i en topphastighet på 250 km/h och skjuta iväg bilen från noll till hundra på 4,8 sekunder.

Lättviktschassi i aluminium kombinerat med ett nytt effektivt driv- och batterisystem gör att räckvidden ligger på hela 560 km. Men det som imponerar mest är uppladdningstiden av batterierna, som tillverkaren har som mål att få ner till tio minuter vid snabbladdning.

Inuti bilen kommer sju personer att få plats, dock är de två bakre sätena av mindre variant. Föraren och passagerarna kommer att omslutas av instrument med touch-kontroller, nyckellös upplåsning och start, Windows XP, Wi-Fi, hd-video, Bluetooth, firewire och mycket annat. Självklart är bilen också förberedd för iPod.

ZAP själva säger att de tror att modellen kommer att bli den mest avancerade, praktiska och mest tilltalande elektriska bil som sett dagens ljus hittills. Den kommer att revolutionera industrin genom att ge föraren sportbilskänsla samtidigt som man får de praktiska bitarna som en suv ger.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!