Ny superdator från Bosch

En dator för framtidens förarlösa fordon arbetas fram av Bosch och ska nå marknaden 2020.

Bosch ska ha en avancerad bildator för självkörande fordon klar för produktion 2020. Datorn görs i samarbete med Nvidia som under CES-mässan i Las Vegas tidigare i år presenterade ett samarbete med Audi rörande autonom körning.

Datorn från Bosch ska ha chip från Nvidia men mjukvaran kommer att utvecklas av Bosch själva. Datorn ska kunna jobba tre gånger snabbare än hjärnan hos en människa och kunna skicka vidare en gigabyte med information per sekund.

Data samlas in av fordonets sensorer och kameror till datorn som via molnteknik skickar detta till en databas där tekniker analyserar datan för att sedan göra den tillgänglig även till andra fordon.

Datorn kommer antagligen vara en central del i det projekt Bosch och Daimler offentliggjorde tidigare i år rörande framtida mobilitet och autonom körning. Där ingår bland annat förarlösa taxibilar och på en skiss (se ovan) ses fordon lika Mercedes F015 Luxury In Motion – ett koncept som även figurerar i en omdebatterad reklamfilm för Mercedes E-klass.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!