090409-ny-svensk-elbil-09

Ny svensk elbil har premiär nästa vecka

I Ale kommun i Västra Götalands län byggs det just nu en ny svensk fabrik. Där ska det monteras elbilar och serieleveransen sätter igång i september. Men redan nu på tisdag är det premiär för elbilen som byggs i samarbete med en stor europeisk biltillverkare.

Hur de som ligger bakom projektet har lyckats hålla det hela hemligt är en gåta, men ägargruppen bakom Autoadapt AB och Alelion Batteries AB håller på att bygga upp en ny fabrik för batterier och elbilar i Ale kommun i Västra Götalands län.

Bilen som ska slutmonteras i fabriken är en småbil från en stor europeisk biltillverkare.

Teknikensvarld.se ringde upp vd:n bakom Autoadapt AB och Alelion Batteris AB, Håkan Sandberg, för att försöka få fram lite mer information om hemlighetsmakeriet.

Vad är det för elbil ni ska bygga i fabriken? Är det en helt ny modell eller en befintlig?

– Det är en befintlig modell från en stor europeisk bilproducent. Det är en småbil, en riktig bil i plåt med krocksäkerhet och inte en massa plast. Vi får bilarna skickade till oss precis så som vi vill ha dem, utan förbränningsmotor och annat. Därefter monterar vi vår drivlina som bland annat innehåller senaste generationens litiumjonbatterier för bästa prestanda. Lösningen är helt egenutvecklad, även batterierna.

Du kan inte precisera vilket märke eller vilken modell det är på bilen?

– Nej, vi avslöjar inget förrän på tisdag då det är premiär för vår nya bil.

Den 14 april, alltså tisdagen efter påskhelgen, är det invigning av den nya batteri/bilfabriken mellan klockan 12.00 och 16.00. Då kommer vi även att få se bilen då Västra Götalands läns landshövding, Lars Bäckström, får äran att ta ut den på en premiärtur.

Uppdatering

Enligt SVT Västnytt är det Fiat som levererar chassi och kaross till fabriken i Nödinge. 400 bilar om året planeras det att bygga vilket ger 50 nya arbetstillfällen.

Kan det kanske vara en Fiat Panda som står som grund? Eller kanske en Fiat Bravo eller Grande Punto, men de klassas knappast som småbilar? För inte kan det väl vara en Fiat 500? Vad gissar du på? Undertecknad gissar på Panda.

Senaste nytt pekar på att det trots allt är Fiat 500 som ska få svensk eldrift. Detta enligt uppgifter i Alekuriren.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!