090623-toyota-supra-2011

Ny Toyota Supra visas i år!?

För ett par år sedan visade Toyota upp ett sportigt koncept med hybridteknik under skalet som sades vara grunden till en ny generation av Toyotan som finns på allas läppar – Supra. Förra året kom uppgifter om att modellen lagts på is men i dag rapporteras dessa som felaktiga.

En av 1990- och 2000-talets stora japanska ikoner är Toyota Supra, en bil som blivit känd inte minst genom filmen The Fast and the Furious, amatörfilmen Getaway in Stockholm 2 samt svenske Rickard Cornacchini a.k.a Supramannen.

Till mångas förtret lades modellen ned 2002 efter nio års produktion. Därefter har det var tomt på en riktig sportbil från Toyotas sida. För ett par år sedan kom det dock uppgifter om att en ny Supra kan vara på gång, något som fick alla fans och tuners att dregla. Då, på Detroitsalongen 2007, visade världens största biltillverkare något som de kallade FT-HS Hybrid Sport Concept. Men så kom det nya uppgifter förra året som berättade att utvecklingen av en ny Supra går samma väg som en ny Honda NSX, det vill säga rätt ned i malpåsen.

Men än är hoppet inte över för alla som vill se en ny grovkalibrig sportbil från Toyota. Motorentusiastsajen 7tune.com rapporterar nu att det kommit över information som säger att en ny generation eller efterträdare till Supra trots allt är under utveckling, i all hemlighet. Nästa Supra ska redan ha lämnat designstadiet och det är nu det maskinella som fokus ligger på. Det sägs, precis som tidigare, att basen till bilen grundar sig på FT-HS Hybrid Sport Concept (bilden ovan).

Supra Mk IV-efterföljaren ska förses med en hybriddrivlina där en 3,5-liters 6:a kopplas samman med en elmotor. Tillsammans ska de ge runt eller strax över 400 hästkrafter och gott om vridmoment. Drivningen sker via bakhjulen.

Men för alla de som har svårt att kombinera orden Supra och miljö behöver inte misströsta. Enligt 7tune.coms uppgifter kommer Supra med ren bensindrift. Då handlar det sannolikt om något lägre effekt men i gengäld får man lägre vikt i och med avsaknaden av elmotor och batteripack.

Troligt debut sägs bli på Tokyosalongen senare i år, antagligen i konceptform av någon grad. Lansering blir i slutet av 2011.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!