080902-volvo-ny-vd

Ny vd för Volvo – Fredrik Arp ut, Stephen Odell in

Ford Motor Company har i dag utsett Stephen Odell till ny vd för Volvo Personvagnar. Han ersätter Fredrik Arp som har beslutat att lämna företaget.

Från och med 1 oktober tar Stephen Odell, 53 år, över ansvaret som verkställande direktör för Volvo PV. Han ska fortsätta arbetet med att vända företaget till lönsamhet och driva utvecklingen av säkra och miljövänliga bilar för premiumsegmentet. 

Odell har sedan april 2008 varit Chief Operating Officer för Ford of Europe med ansvar för produktutveckling, produktion, inköp och marknadsorganisationen. Dessförinnan var Odell ansvarig för marknadsorganisationen under tre år.

Han kommer att rapportera till Lewis Booth, Executive Vice President på Ford Motor Company och styrelseordförande i Volvo Personvagnar AB. Lewis Booth fortsätter att ansvara för Volvos strategiska inriktning. 

 

– Stephen Odell har lång erfarenhet från ledande positioner inom bilindustrin, säger Alan Mulally, vd på Ford Motor Company. Han har tunga meriter från Ford, Jaguar och Mazda och nu är det rätt tid för honom att anta nya utmaningar på Volvo. Stephen är rätt person att tillsammans med Lewis Booth och Volvo Personvagnars företagsledning föra Volvo Personvagnar framåt och vända företaget till långsiktig lönsamhet. 

 

Lewis Booth tackar Fredrik Arp för hans tre år som vd för Volvo Personvagnar, en period där företaget har sänkt sina kostnader betydligt, samtidigt som man har stärkt sin produktportfölj trots ett svårt affärsklimat och utmaningar som till exempel valutafluktuationer.

– Fredrik har lett Volvo genom en svår period de senaste tre åren. Hans breda affärserfarenhet har varit en stor tillgång för att hjälpa till att utveckla och införa Volvos plan för ett förbättrat resultat, säger Lewis Booth. 

– Fredrik har beslutat att det nu är rätt tidpunkt att lämna över till Stephen Odell som kommer att leda Volvo Personvagnar in i nästa steg i förändringsarbetet. 

 

Stephen Odell säger att han ser fram emot att ta Volvo genom denna viktiga fas. 

– Volvo är ett mycket starkt varumärke. Attributen som gör Volvo svenskt -säkerhetstänkande, omsorg om miljö och skandinavisk design - attraherar kunder över hela världen. Vi ska ytterligare förstärka Volvos premiumkaraktär med hjälp av dessa attribut. Volvo är ett modernt varumärke för kunder av idag, säger Stephen Odell. 

 

– Det finns en förbättringsplan fastlagd som ska göra företaget mer konkurrenskraftigt genom att bygga vidare på Volvos styrkor. Volvo kommer att ha en mer självständig roll inom Ford Motor Company, samtidigt som man drar nytta av synergieffekter inom produktutveckling och inköp tillsammans med Ford. 

 

Stephen Odell har även haft flera ledande positioner inom Mazda Motor Corporation mellan 2000-2005. 

1997-2000 var han vice president med ansvar för marknadsföring och försäljning inom Jaguar North America. Stephen Odell kom till Ford i Storbritannien 1980 som trainee. Han är född i London, är gift och har två barn.

Många anledningar till att Arp avgår som vd

Enligt di.se finns det många olika anledningar till att Fredrik Arp till sist lämnade posten som vd för Volvo Personvagnar.

Bland annat hade det uppstått en schism mellan Arp och Ford-ledningen. De båda parterna hade olika visioner för Volvo PV:s framtida utveckling. Dessutom gick Ford nyligen ut i en engelsk tidskrift där man kritiserade Volvo-ledningen för att ha missat miljöboomen och att företaget gör för stora bilar.

Samtidigt uppges det finnas skarp kritik inom Ford att Fredrik Arp inte lyckats leverera de resultat som utlovats.

En annan anledning som kan ha bidragit till dagens beslut är Fredrik Arps och de fackliga organisationernas kyliga relation. Detta på grund av att de fackliga organisationerna ville tillsätta en löntagarkonsult i samband med Fredrik Arps och Volvo PV:s omfattande sparprogram som lades fram i juni. Arp motsatte sig detta, men till slut fick han ge efter för de fackliga kraven.

Intern kritik inom Volvo PV fanns också. Enligt uppgifter riktade sig kritiken mot Fredrik Arps bristande kunskaper om bilindustrin.

Fredrik Arp lämnar nu över stafettpinnen som vd.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Cyber Monday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr