100320-volkswagen beetle

Ny Volkswagen Beetle kommer 2011

Igångsättaren av retrostylade bilar – Volkswagen Beetle – har ett dussin år på nacken och ska därför komma i ny upplaga nästa år. Den sägs bli mindre retro men ändå visa tydligt släktskap med ursprungsmodellen med rötter i 1930-talet. Dessutom blir det en hybridversion av nästa generation.

Redan i höstas fick vi en hel del information om nästa generation Volkswagen Beetle då Walter de’Silva och Volkswagen Amerika-chefen avslöjade smådetaljer. Då sades det att bilen ämnas lanseras under 2012, men det ser ut att bli ett år tidigare om vi får tro på Autocars källor som håller hus inne i Volkswagen-bygget.

Walter de’Silva sa då att nästa Beetle kommer att ett stort steg bort från nuvarande generation. Det senaste i uppgiftsväg säger att det stämmer till stora delar, att bilen kommer att låna mycket linjer från Ragster Concept (se bilden) från 2005 med sin låga takprofil och sin något mer särpräglade karaktär. Däremot ska fram- och bakrutornas vinklar inte vara lika extrema som på konceptbilen. Axelavståndet blir längre än på dagens Beetle och spårvidden bredare. Det ska ge bilen en mer trygg storbilskänsla samtidigt de interiöra utrymmena gynnas. Baksätet ska bli rymligare liksom bagageutrymmet som sägs växa från dagens trånga 214 liter till mindre trånga 250 liter. Dock bör inre takhöjden bli något sämre.

Även om det handlar om ett nytt tuffare utseende med mindre retroattribut ska bilen fortfarande knyta an till ursprungsmodellen som presenterades i sin första upplaga redan 1938. De runda strålkastarna och bakljusen behålls, så även den kännetecknande höga midjan och de bulliga skärmarna.

Under den välvda huven kommer i samband med den nya generationen ett gäng nya motoralternativ. På bensinsidan lär vi finna en 1,2-litersmotor på 105 hästkrafter, en 1,4-litersmotor på 160 hästkrafter samt en 2,0-litersmotor på 210 hästkrafter. På andra sidan, med andra ord dieselalternativen, blir det en 1,4- och en 2,0-litersmotor på 105 respektive 140 hästkrafter.

En femcylindrig bensinare på 2,5 liter och 170 hästkrafter sägs också lanseras, men enbart på den amerikanska marknaden.

En hybridversion ligger också på Volkswagens planeringsbord. Hybridlayouten kommer antagligen att bli densamma som i den hybrid-Jetta (coupé) som visades i Detroit tidigare i år, nämligen en 150 hästkrafter stark turbo- och kompressormatad bensinmotor som får draghjälp av en elmotor på 27 hästkrafter. Då den ska vara möjlig att köra på enbart el under kortare sträckor är det alltså en fullhybrid vi talar om.

I maj 2011 ska nya Beetle dyka upp som årsmodell 2012. Men först ska en konceptversion visas upp vilket lär ske på bilsalongen i Los Angeles i november.

Läs mer

Test och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!