110510-ny Volvo XC90 Foto: © Bruce Benedict 2007

Ny Volvo XC90 bekräftad

Branschtidningen Automotive News har intervjuat Doug Speck, Volvos chef i Nordamerika. Han avslöjar att XC90 ska uppdateras och att en ersättare finns med i planerna.

Framtiden ser ljus ut för Volvo. De plockar marknadsandelar här hemma i Europa, den amerikanska marknaden har man stort förtroende för och man har fått en fin ingång till världens viktigaste marknad – den kinesiska – tack vare nya ägaren Zhejiang Geely Holding Group. Dessutom säger den kinesiska ägaren att man planerar pumpa in motsvarande 70 miljarder kronor i Volvo, i form av produkter och anläggningar, de närmaste fem åren.

Amerikanska Automotive News träffade nyligen Volvos nordamerikanske vd Doug Speck där de pratade framtid och då främst hur det kommer att se ut på den nordamerikanska marknaden.

Förra året sålde Volvo omkring 54 500 bilar i Nordamerika, en siffra som man har förhoppningar att kunna höja till mellan 60 000 och 70 000 bilar i år. Man har stor tilltro till nya S60 som kommer att överta positionen som Volvos volymbil. Förra året sålde man 2 000 S60 i Nordamerika, i år tror man lätt att mellan 15 000 och 20 000 S60 kan säljas till nordamerikanerna.

På frågan om vilka som väljer Volvo hänvisar Doug Speck till nuvarande siffror. Omkring 45 procent av köparna är tidigare Volvo-kunder. Övriga 55 procent kommer från andra märken till Volvo. Av dessa kommer ungefär hälften från andra premiumbilmärken medan andra hälften kommer från masstillverkare som Toyota, Honda och Ford. Köpare som vill flytta upp ett eller ett par pinnhål på premiumstegen.

Doug Speck ser de båda ”60-modellerna”, det vill säga S60 och XC60, som de stora hörnstenarna i Volvos bygge på den amerikanska marknaden. Dessutom berättar han att de inom en överskådlig framtid ser XC90 som en volymmodell. Dagens XC90 som har tio år på nacken går fortfarande väldigt bra i USA och för bara en månad sedan blev den för tredje gången utsedd till bästa bil i kategorin lyxsuvar.

Men det är inte allt som Doug Speck nämner angående XC90. Han pratar dessutom att det finns planer på att uppdatera modellen och dessutom komma med en helt ny generation av Volvos stora suv.

Doug Speck nämner tyvärr inga datum men hans berättelse bekräftar de uppgifter som Teknikens Värld tidigare kunnat avslöja, nämligen att XC90 troligtvis genomgår en facelift i höst (förmodligen i november) och att en helt ny generation ser dagens ljus när det väl är dags för modellår 2014 att träda in i handlingarna.

Uppgifterna från Doug Speck kan ses som välkomna med tanke på att en av de vanligaste frågorna vi får från er läsare är om och när en ny XC90 presenteras.

Volvos nordamerikanske chef säger att med S60, XC60 och en ny XC90 som de stora stöttepelarna försäljningsmässigt är siktet inställt på att bli ett alternativ bland premiummärkena i Nordamerika. Att Volvo står på inköpslistan hos folk som också tittar på Audi, BMW och Mercedes.

Hela intervjun med Volvos vd i Nordamerika kan du läsa via länken nedan. Observera att intervjun är på engelska.

Läs mer

Test och provkörningar

Extern länk

Läs hela intervjun med Doug Speck

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!